fredag 14 december 2012

Dalahästar i degen

Med denna julbild önskar vi dig en trevlig helg!

Wow! Vinterflyg över Hjortnäs

Saras Smaker: Jultoast


"En julinspirerad toast för två med brysselkål och serranoskinka."

2 rostade skivor lantbröd

16 st. färska brysselkål
2 msk smör
1 msk ljus sirap
salt och peppar

4 skivor serranoskinka eller annan kallrökt skinka

2 msk skånsk grov senap
2 msk lätt crème fraîche
ett stänk citron
salt och cayennepeppar

Skölj och ansa av bladen från brysselkålen. Det kan vara lite pilligt, men använd en liten skalkniv till hjälp. Spara gärna själva kärnan av brysselkålen och använd till morgondagens middag, då behöver du inte använda hela kvällen till att ansa kål.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek upp brysselkålen tillsammans med smöret. Var noga med att röra i pannan då de lätt kan brännas vid. Tillaga kålbladen i ungefär 5 minuter, smaka sedan av med salt och peppar. Var generös med kryddningen. Innan kålen läggs upp på det rostade lantbrödet ringlar du över sirap.

Blanda den grova senapen med crème fraîche och smaka av med citron, salt och ett stänk med cayennepeppar. Toppa toasten med seanapscremen och lite groddar.

torsdag 13 december 2012

Luciadagen

 

Tärna ur Täpp Lars Luciafölje i Malung.


Dalalivs egen tärna väntar på Lucia.


Luciadagen i Dalarna - en kall, men ack så vacker, vinterdag.

tisdag 11 december 2012

Malin Åkerman efter Moraeus


Hellenius Hörna bjöd på ett gott skratt i söndags.

Hollywood-skådisen Malin Åkerman jagade "K" (läs: Kalle Moraeus) som kommit över supervapnet som förvandlar hästar till dalahästar.

http://www.tv4play.se/program/hellenius-h%C3%B6rna?video_id=2248290

Gör så att det blommar


För trettonde året i rad ansvarade dalmasen Gunnar Kaj för Nobelmiddagens blomsterarrangemang. 

http://kaj.se/

Inte då - men gärna nu



Sommardagen då ångbastun i Gärde, Leksand, bjöd in till bad var väldigt varm. 
En vinterdag som denna hade det varit skönt dock.

Saras Smaker: Mjuk pepparkaka med färskost



4 ägg
4 dl socker
175 gr smör
3 1/2 dl naturell fil
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1/2 krm salt
ett stänk cayennepeppar

färskost och florsocker till topping

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt kryddorna tillsammans med smöret och filen. Rör ner mjölet, som först blandats med bakpulver, i smeten. Klä in en långpanna (cirka 30 x 40 cm) med bakplåtspapper och häll över pepparkakssmeten i pannan. Grädda av i ugnen på 150 grader i cirka 40 - 45 min. Prova med en sticka så att den gräddats klart i mitten. Låt kakan svalna något i formen innan den vänds upp på en bricka där den får svalna helt under formen. När den svalnat helt skärs den upp i bitar om 4 x 4 cm, den går utmärkt att ha i frysen och när adventsfikat närmar sig är det bara och ta fram så många bitar som behövs. Till topping kan du ta naturell färskost.  Den som är lite mer sötsugen kan bland 50 gr färskost med 1 msk florsocker.