fredag 1 november 2013

Nyhet! Canvastavlor med dalamotiv



Nu har jag tagit fram canvastavlor med utvalda dalamotiv. Trycks i Dalarna i begränsad upplaga. Miljöcertifierat tryck och material. Priser inkl. moms. Ev. frakt tillkommer. Foto: Åsa Pellas

Vill du beställa en tavla? Välkommen att maila till asa@dalaliv.se



 Sommar vid Siljan (70 x 50 cm) Pris: 1 200:-


Timmervägg (50 x 70 cm) Pris: 1 200:-



Blomsteräng i Tällberg (50 x 60 cm) Pris 1 100:-


Midsommarkväll (60 x 40 cm) Pris: 1 000:-


 Skymning över Siljan (60 x 50 cm) Pris: 1 100:-


 Långbryggan i Rättvik (60 x 40 cm) Pris: 1 000:- 


Lupiner (50 x 60 cm) Pris: 1 100:-



torsdag 31 oktober 2013

Att tända på en kulla

Och jag som trodde att "The Tourist" var en amerikansk film med Angelina Jolie och Johnny Depp i huvudrollerna...




.

onsdag 30 oktober 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Den mest svenska av alla kyrkogårdar




Nu är det snart allhelgonatid och många söker sig till kyrkogårdar och begravningsplatser för att tända ljus och minnas dem som inte längre är med oss. Hildasholm ligger alldeles intill Leksands kyrkogård, som brett ut sig sedan gården först byggdes och nu når ända fram till trädgårdsmuren. Kanske skulle Axel Munthe inte haft något emot det, för strax före sin död skrev han: ”Den mest svenska av alla kyrkogårdar är kyrkogården i Leksand. Det är den underbaraste begravningsplats jag vet – den enda kyrkogården i världen som förtar Dödens fasa”.
Men varken Munthe själv eller någon av de övriga i hans familj är begravda i Leksand. Enligt sina egna önskemål kremerades doktorn efter sin död och sönerna spred askan i havet utanför Paternosterfyren på västkusten. Övriga familjemedlemmar vilar på Campo Cestio - begravningsplatsen för ”icke-katolska utlänningar” i Rom.

Det är en vacker liten kyrkogård, väl värd ett besök om man turistar i den italienska huvudstaden. Jag var själv där för ganska precis ett år sedan. Man tar sig lätt till begravningsplatsen med tunnelbanan. Stationen heter Piramide, efter den romerske rådsmannen Cestius grav – en 27 meter hög pyramid från år 12 f. kr. som fortfarande står kvar. Väl inne på kyrkogården tar man sikte mot pyramiden och hittar då lätt minnesstenen över familjen Munthe, infälld i den omgivande muren.
De romantiska poeterna Keats och Shelley vilar också på Campo Cestio och deras gravar tillhör kyrkogårdens mest välbesökta sevärdheter. I huset där Keats dog, endast 25 år gammal, vid foten av Spanska trappan, finns idag Keats- och Shelleymuseet. Om man besöker det kan man även finna en minnesplakett över Axel Munthe. Munthe hade nämligen under en period sin läkarpraktik i samma hus.


Även om ingen i familjen begravts på Leksands kyrkogård har det alltid funnits nära kopplingar mellan Muntharna och kyrkan. Hildasholm är byggt på kyrkans mark och Hilda Munthe och sönerna var trogna kyrkobesökare när de befann sig på gården. Det medeltida italienska krucifixet som pryder altaret i kyrkan donerades av Hilda 1934. Efter Axel Munthes död skänktes en madonnarelief av Luca della Robbia (1399-1482), som idag finns infälld i väggen innanför den norra kyrkporten. På senare år har fyra kormattor, formgivna av Agneta Svensk, donerats av Axel och Hildas sonson Adam Munthe.
 

Text och foton: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html



.

Helgtips




Öppna ateljéer - det gillar jag. Med största sannolikhet blir det ett besök på Åkerö i helgen!




.

Julklappstips

En kudde med tryck, här "Änglahund", av elk/Evalena Karlsson blir en söt julklapp! Se fler motiv och gör din beställning på www.elke.se


.

söndag 27 oktober 2013

Besökte Eko-Bazaar


Med mor och dotter i släptåg, besökte jag igår Eko-Bazaaren på Dalarnas museum i Falun. 


Ute var grått och ruskigt - inne på museet välkomnades vi av ett tjugotal marknadsstånd på temat återbruk. I like!


Lantlollornas kjolar var så coola! 


Konstnärinnan Margareta Marjetas garderob med lånekläder ligger helt rätt i tiden. På galgarna hängde lappar med berättelser om i vilka sammanhang tidigare låntagare använt plaggen. Jag förälskade mig i en röd sjal från Turkiet, den lånar jag gärna till en fest.


En rad med mönstrade mobilfodral av ReMade by Sara Forsberg.


Med hjärta för miljö och mode - så lyder Vintagefabrikens devis.


Bytesmarknad för kläder - kom hem med ett par jeans och en kofta. 


Carina Norbäck på Alida Design skapar smycken som halsband och örhängen av gamla bestick. Kunde tänka mig både det ena och andra...


Minna Lindgren, Creamor Minna Johanna, tillverkar också smycken av återbruk. Imponerade på mig gjorde halsbandet ovan av allsköns pärlor och en sliten tesil. 


Mobil av papper - ett av flera färggranna föremål av en försäljare jag tyvärr missade att skriva upp namnet på. Någon läsare som vet? 


"Dalaliv-företagaren" Linda Gimle från Djura Bok & Pappersverkstad visade ett smakprov på sitt stora sortiment. Jag köpte en liten ask med små ark av japanskt papper som vi senare under dagen pysslade med hemma vid köksbordet.


Tänk att några rullar kan vara så vackert att titta på!


Onsdagar i november och december arrangeras skaparkvällar på Djura Bok & Pappersverkstad. Lär dig vika julstjärnor med mera. Kolla in www.djurabok.se för mer info!