fredag 6 december 2013

Saras Smaker: Gott till glöggfesten


Rullad ädelost med krossade pepparkakor på päronchips

100 gr grönmögelost
2 msk färskost naturell
ett litet stänk med cayennepeppar
6 krossade pepparkakor
ett litet päron

Börja med och skiva päronet i tunna skivor, enkelt är att använda en mandolin alt. osthyvel.
Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och torka av skivorna i ugnen i ca 2 timmar på 75 grader eller tills de har torkat. Finfördela osten med en gaffel och blanda i färskosten och toppa med lite cayennepeppar, blanda till en jämn konsistens och rulla sedan till små kulor. Plasta och förvara dem i kylen tills de ska serveras, då rullas kulorna i krossade pepparkakor och servera på päronchipset.


Kallrökt lax med pepparrotscreme och inlagd dill/gurka på pumpaknäcke

4 skivor kallrökt lax
4 msk färskost naturell
1 msk riven pepparrot
salt/cayennepeppar/ett stänk med citronsaft
1/2/3 lag = 1,5 delar ättika, 2 delar vatten, 4 delar socker (ärvt recept)
1 dl tärnad skalad gurka
2 msk grovhackad färsk dill
2 skivor Leksandsbröd "pumpaknäcke"

Blanda ordning färskosten med pepparroten, man kan styra styrkan av pepparroten om man vill ha det lite mildare toner. Smaka av efter behag... Lägg upp laxskivorna omlott på varandra så de skapar en "matta" bred sedan på färskostcremen och rulla ihop till en rulle, plasta och lägg in i kylen tills servering. Blanda ordning 1/2/3 lagen i en burk med lock, sockret ska smälta i vätskan och det går snabbast med lite omrörning eller skakning, om locket är riktigt tätt vill säga...
När lagen är utan sockerkristaller läggs gurkan och dillen i. Förvara även denna i kylen tills serveringen. Bryt av mindre bitar av pumpaknäcket och till serveringen skärs tunna skivor av laxrullen som placeras på knäcket och toppas av lite gurka.

Seranoskinka på rågbröd med senapsaioli

3 skivor seranoskinka
2 msk grovsenap
2 msk majonnäs
1/4 dels riven vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
2 skivor rågbröd delade 6 bitar vardera
Garnering: rädisskivor och pumpafrön

Lägg ihop seranoskinkan och kvarta upp dem till 12 mindre skivor, blanda ordning senapsaiolin.
Senap/majonäs/vitlök/salt/svartpeppar. Börja med rågbrödet i botten, sedan Seranoskinkan, toppa med lite senapsaioli och dekorera med rädisor och pumpafrön.

Saras Smaker i radion


Du har väl hört att Sara Nyström/Saras Smaker tipsar Radio Dalarnas lyssnare om goda recept till jul! Denna vecka bjöd hon på rullad ädelost med krossade pepparkakor på päronchips, kallrökt lax med pepparrotscreme och inlagd dill/gurka på pumpaknäcke samt Seranoskinka på rågbröd med senapsaioli...

Lyssna på onsdagens program och se recepten här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=5723185&playaudio=4784091

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

Stiliga tu


Hejdå Sven och tack för snön! Drog på mig min varma Rättviksmössa (som farmor stickat och som det fortfarande står Åsa J klass 1A i) och startade fredagsmorgonen med att skotta snö. Väl på jobbet möttes jag av en mas och en kulla - ett loppisfynd som jag gjorde tidigare i veckan. Coola va?

torsdag 5 december 2013

tisdag 3 december 2013

Dalaliv presenterar: Studio Kurbits


I Säter har keramikern Pernilla Nordman precis startat butik och ateljé. Pernilla, som utbildat sig på Capellagården på Öland, dekorerar sina alster med prunkande kurbitsar - på skålar, ljusstakar, tavlor, dalahästar... Dalaliv ser fram emot att besöka denna härliga miljö inom kort - för såväl julklappsinköp som inspiration!

Vi önskar Studio Kurbits lycka till med verksamheten och varmt välkommen till Dalaliv!

Läs mer här: http://www.dt.se/nyheter/sater/1.6453789-drommen-har-nu-blivit-verklighet

www.studiokurbits.blogspot.se



.

Sen shopping


Fick oväntat besök av min kära kusin C igår kväll. Vi hann med lite sen shopping på Lantliv (www.lantlivinredning.se) och en pratstund över varsin kopp te på mysiga Gårdscaféet (www.gardscafe.se).




.