fredag 19 december 2014

Min kväll på Djura Bok & Pappersverkstad


I en gammal lanthandel mitt i byn driver bokbindarparet Odd och Linda Gimle Djura Bok & Pappersverkstad. Den gigantiska julstjärnan har Odd vikt!

Under torsdagskvällen tillbringade jag tre timmar bland papper och pyssel. Tog bästa platsen precis bredvid "fröken" så att jag ska kunna ha koll på alla vikningar som ska göras.


Först visar Linda och berättar...


...sen är det vår tur att prova. Fyra tjejer från Borlänge är också på plats
denna pysselkväll - stamgäster visar det sig.


Hur var det nu? En stjärna ska det i alla fall bli.


Paus för te, smörgås och saffranskrans, men inte för länge, Linda har mycket mer pyssel att visa oss.

Överallt i lokalen finns massor att inspireras av. Julstjärnan är, enligt Linda, inte så svår att göra.

Papperstejp är poppis och snygga att dekorera paket med.


Linda mitt i verksamheten. Tack för en rolig kväll - du väckte mitt slumrande pysselliv!


Linda är en flitigt anlitad kursledare.


Hos Linda och Odd finns massor av papper att välja på. Vill man inte
pyssla med papperen kan man ju rama in dem.


Binda en krans av pappersblommor ska jag minsann också göra.


Jag älskar vackra kort och anteckningsböcker - här fanns det galet många sådana att välja på.

Läs mer här: www.djurabok.se






.

torsdag 18 december 2014

Tävla med Dalaliv


Just nu pågår en tävling på Dalalivs Facebook-sida. Välkommen att kika in på den sidan och var med och tävla om ett handsmitt servettställ från Käck & Hedbys Smide, www.khsmide.se, samt ett paket söta servetter!

https://www.facebook.com/pages/Dalaliv/153940359694




.

tisdag 16 december 2014

Saras Smaker: Knäckiga kanelflarn med apelsinsmörkräm


Räcker till 30 flarn = 15 dubbla

75 g smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
1 1/2 kr salt
1 tsk malen kanel

Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning på medelhög värme. Låt sjuda ihop i 2 minuter. Ta av från plattan och låt smeten svalna. Ta sedan två ugnsplåtar med bakplåtspapper och klicka med hjälp av två teskedar ut små jämnstora klickar av havresmeten. Tänk på att behålla mellanrummet mellan flarnen då de rinner ut. Grädda i 150 grader i 12-14 minuter tills att de fått en härlig gyllenbrun färg. Ta ut och låt dem svalna på plåten.

Apelsinsmörkräm: 
125 gr smör rumstempererat
1 dl florsocker
rivet skal från 2 apelsiner + saften från en halv apelsin
1/2 tsk vaniljpulver alt. 1 tsk vaniljsocker

Rör smöret med florsocker och vaniljpulver. Blanda sedan i de rivna apelsinskalen och apelsinsaften.
När smöret är ordentlig blandat är det bara att sätta ihop flarnen. Vänd på hälften av flarnen och bred på smörkrämen på undersidan av flarnet och lägg sedan ihop det med ett flarn utan smörkräm. Dessa går utmärkta att frysta.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här: 




.

måndag 15 december 2014

Porträtt av Lina


I dag har jag varit i Falun och träffat en formgivare och företagare som jag beundrar. Läs om Pappelinas Lina Rickardsson i nästa nummer av Dalaliv som kommer ut i början av februari!
















.