Tjälknöl
En bit fransyska eller annan stek, cirka 1,5 kg
smör till stekning
Bryn steken på alla sidor i en het stekpanna med smöret, ställ sedan in den i ugnen på 75 grader och låt den sakta gå klart i ugnen. Innertemperatur ska ligga på 60-65 grader. Detta kommer ta minst 3-4 timmar. Lättast att ha koll på steken är med hjälp av en stektermometer. När köttet är klart får det vila en liten stund innan det skärs i tunna skivor och marineras i följande:
0,75 dl honung
0,75 dl soja
0,5 dl citronsaft
1 dl olivolja
3 rivna vitlöksklyftor
35 gr fryst hackad gräslök
1 tsk salt
6 varv med svartpepparkvarnen
Blanda allt i en bunke, tag sedan fram det uppskivade köttet och marinera det i marinaden. Låt stå i minst 6 timmar och gärna lite till. Denna rätt är perfekt och förbereda kvällen innan studentskivan.
Färskpotatissallad
1 kg kokt färskpotatis (om de är riktigt små behövs de inte att skivas upp)
200 g skivade rädisor
200 g skivad grön sparris
200 g skivade gröna ärtskidor
100 g skivad vårlök alt. 1 rödlök skivad i ringar
3 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen
Varva potatis med de skivade primörerna på ett stort fat, toppa med flingsalt och peppar. Ringla över olivoljan och vinägern. En fräsch och snabb potatissallad som passar till det mesta. Även gott att strö över härliga hackade örter efter tycke och smak.
Örtgräddcreme
5 dl grädde
1 dl grovhackad persilja
1 dl grovhackad färsk gräslök
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
2 krm salt
ett stänk cayennepeppar
Blanda allt i en bunke och mixa sedan med en stavmixer tills att örterna och grädden både tjocknat och mixats ordentligt. Smaka av om det behövs med lite mer salt.
Denna festliga rätt kan man komplettera med färskt bröd, någon god ost och kanske några skivor stark salami. Den som inte vill ha tjälknöl kan ta varmrökt lax till potatissalladen.
Recept & foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html