torsdag 22 maj 2014

Trädgårdsmästare Blomqvist: Mellan hägg och syrénNu ligger häggdoften tung och söt över Hildasholm. Stora vita moln ser ut att ha landat och lagt sig till vila i trädkronorna. Dolda i molnen flöjtar koltrastar, rödhakar och nyanlända löv- och trädgårdssångare. Det är en magisk men flyktig tid. Snart är blomningen över och det mesta av fågelsången har tystnat.

Sedan tänker man inte särskilt mycket på häggen - om det inte är ett år med mycket häggspinnmal. Då kan fjärilslarverna äta träden kala, spinna in dem helt i sin vita kokongväv och förvandla dem till spöklika skepnader. Men träden är inte döda, de återhämtar sig och blommar som vanligt igen kommande vår.


Hägg tillhör familjen rosväxter och är av samma släkte (Prunus) som till exempel körsbär, plommon, aprikos och mandel. Av de små nästan svarta bären, som mognar i juli-augusti, kan man göra bland annat saft och vin. Även blommorna kan användas till saftning, på samma sätt som fläderblommor. Veden är bra material till finare slöjdarbeten.

Nu är det varma dagar och häggblommorna börjar redan se lite bedagade ut, inom kort kommer deras kronblad singla till marken som snöflingor. Då är det snart syrénens tid...   

Text & foton: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar