fredag 15 mars 2013

Ta i trä - här snackar vi skickliga hantverkare


Vilket vackert och spännande trähantverk! En trogen Dalalivläsare tipsade om talangfulla Im och Yong från Korea som går på Sätergläntans träutbildning.

Im och Yong går tredje året och önskar nu starta upp egen verksamhet i Sverige, helst i Dalarna. Vi gissar att det kommer att gå jättebra och vill hjälpa till att uppmärksamma deras hantverksskicklighet.

Dalaliv önskar Im och Yong varmt lycka till!

 
Smycken av Im i samarbete med Yong. Dalaliv vill gärna ha en kulla i trä...

"Jag är en solros - du får bli min solstråle."
Inspirationsskåp av Im
.

Bord av Yong.
 
Hängare av Yong.
Nyckelskåp av Yong.


Fler hantverkare samt butiker, formgivare, caféer, hotell, konstnärer
och upplevelser hittar du på Dalaliv - det sköna livet i Dalarna 






Dalalivs guide 2013 presenterar: Furutorp Interiör & Design


Dalalivs guide 2013 presenterar:

Furutorp Interiör & Design

På Storgatan 6 i centrala Rättvik driver Lisa Jöneberg inredningsbutiken Furutorp.
Här hittar du möbler, tyger och inredningsdetaljer för hem och trädgård - handplockade
ting från Sverige, Danmark och Frankrike. Även smycken, kläder och mattor i egen design.

"Mattorna på bilden heter 'Mormorsmattan'. Mönstret till mattorna,
som vävs på ett lokalt väveri, har jag skapat utifrån min mormors förlaga."

Läs mer här:
http://livetpafurutorp.blogspot.se/

Varmt välkommen!


Dalaliv - det sköna livet i Dalarna!
www.dalaliv.se

torsdag 14 mars 2013

Helikopterseende

Dalaliv gissar att det var gyllene tider idag att "reka" 

sommarens konsertplats på Leksands hembygdsgårdar...

Dalaliv - det sköna livet i Dalarna

Rabatt vid känd trottoarkant


Generös hälsning från "Dalaliv-företaget" Leksands Antik & Kuriosa:

"Det är inte alla butiker som har en berömd 'enkrones-trottoar' utanför!
Men det har Leksands Antik & Kuriosa!

Det firar vi med att bjuda alla LIF-supportrar på 10 % på vårt sortiment
under resten av mars månad. Det är bara att visa medlemskort vid kassan.

Välkommen in!"

www.leksandsantik.se

onsdag 13 mars 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Magi och mirakel



Sådd efter månen kan tillföra en extra magisk dimension åt odlandet.

Trädgårdsarbete kan ibland kännas som en magisk ritual. Plantering av lökar, trädbeskärning, till och med ogräsrensning ibland. Men allra mest magiskt är nog frösådd. Varje år känner jag samma tvivel: kan det här verkligen bli någonting? En del frön är inte större än fint pulver. Och varje gång blir jag lika förvånad när de första hjärtbladen spirar i sålådorna. Hur är det möjligt?


Men hela miraklet finns färdigprogrammerat innanför fröskalet i form av näringsvävnad och embryot till en ny planta. Visserligen tar en del odlare hänsyn till månens olika faser för att avgöra den mest gynnsamma tidpunkten för att så olika typer av växter (blommor, bladgrönsaker, rotfrukter etc), och försök har visat att det faktiskt kan ha viss betydelse. Men det är sällan några svårigheter ens för en amatör att lyckas med sådden, oavsett tidpunkt. De flesta frön gror snällt bara man vattnar lite i sålådorna och håller jorden fuktig.
 
Kungsliljor (Lilium regale) är lätta att så. Redan efter ett par år har
man starkt doftande liljor. Finns hos Chiltern Seeds.

Det är först därefter det krävs lite handlag för att få bra resultat i form av fina starka plantor. Men inte heller det är särskilt komplicerat bara man är beredd att visa dem lite omsorg och tillgodose en del fundamentala behov: bra jord (snåla inte, utan köp kvalitet), vatten, näring och mycket ljus (men inte för hög temperatur). 

Tagetes tillhör de mest lättodlade. Jolly Jester liknar Linnétagetes men
har randiga blommor. Gammal sort. Finns hos Impecta.

Skola om plantorna när de växt till sig lite och kan hanteras: sätt ner dem i varsin kruka, så djupt att hjärtbladen vilar på jordytan. En del växter behöver toppas under tillväxttiden, andra ska ha ha en genomgående stam och förgrenar sig naturligt. Leta efter information på fröpåsen eller i katalogen.
 
Sammetsblomster är ett gammalt namn på tagetes. Linnétagetes
förklarar varför. Stora buskiga plantor. Finns hos Runåbergs Fröer.

Nuförtiden är det enkelt att köpa frön på nätet. Det finns många välsorterade handlare med lättanvända och trygga nätbutiker. Här är en lista på några av dem:
Impecta (stort sortiment av ettåriga blommor, perenner, grönsaker, medicinalväxter mm) http://www.impecta.se/

Lindbloms Frö (ekologiska frön av både blommor och grönsaker) http://www.lindbloms.se/

Runåbergs Fröer (gamla grönsakssorter men även blommor och kryddväxter) http://runabergsfroer.se/

Chiltern Seeds (stort sortiment av blommor, grönsaker, perenner mm) http://www.chilternseeds.co.uk/

Fler betraktelser av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

måndag 11 mars 2013

Fina vänner


Vill visa dig en vacker tavla på forköraren Sophia Bernhardson och hästen Tor.

"Bilden är tagen när vi kommit fram till Röros i Norge efter tio dagars resa."

Vilken prestation! Och vilka fina vänner de verkar vara!

Originalfoto: Rune Heens

Nu är det din tur

Drömmer du om att utveckla dina intressen? Eller funderar du på att byta spår? Då ska du ta chansen att söka till Leksands folkhögskolas läsårsutbildningar eller sommarkurser.

Måndag 15 april är sista ansökningsdag till denna dynamiska mötesplats för hantverk, konsthantverk, form och design vid Siljan i Dalarna. Dalaliv blev nyfiken på skolans möjligheter och gjorde ett besök i lektionssalar, verkstäder och fikarum.


Anki Gullback, verksamhetschef Leksands folkhögskola:

”När du väljer att studera hos oss får du så mycket mer än vad du tänkt dig. Ett personligt uttryck, en ökad självkänsla, en tydlig målbild... Vi erbjuder frihet och skaparlust i en trygg miljö. Kort sagt en unik plats där du får möjlighet att växa utifrån dig själv. På Leksands folkhögskola finns sju läsårsutbildningar inom bokbinderi, dekoratör, design, keramik, kreativt entreprenörskap, metall och allmän kurs. Sommartid kan vi också erbjuda en mycket spännande mix av kortare kurser.”



I ett fikarum träffade jag på ett gäng glada keramikelever och Mats Svensson som är utbildningsansvarig. Så här sa några av tjejerna:

”Utbildningen och skolan överträffar mina förväntningar! Jag trodde att vi bara skulle sitta och dreja och lära oss om leran som material, men jag har lärt mig så enormt mycket mer. Keramik
har visat sig vara ett bredare fält än vad jag hade föreställt mig.”

”Egentligen handlar utbildningen om att utveckla sig själv – både på det personliga och det konstnärliga planet.”

”Gruppgemenskapen betyder mycket, vi har en fin grupp med deltagare i alla åldrar.
Överhuvudtaget är det trevlig atmosfär och stämning på skolan.”



Eva Wistedt, utbildningsansvarig metall:

”Det finns oändliga former och möjligheter med metallen som material. Men det är inte svårare med metall än med något annat material. Det handlar om att lära sig olika tekniker. Metallutbildningen är en förberedande konstnärlig utbildning inom silversmide, du lär dig om silversmide, formgivning och konst. Det första året fokuserar vi på att ge eleverna en bra grundläggande hantverksteknisk utbildning. Sedan finns ett andra år som ger dig möjlighet att vidareutveckla ditt eget konstnärliga tänk och skapa ansökningsprover till fortsatt högskoleutbildning.”


Kajsa Berglund, utbildningsansvarig design:

”Vår designutbildning ger dig grundläggande grafiska kunskaper i design och illustration. Vi jobbar mycket med att förstå designprocessen och tränar det konstnärliga seendet. Många av våra elever söker vidare till Konstfack, HDK och Beckmans. Utbildningen innebär stor frihet – det handlar mer om vägledning och coachning än om traditionell undervisning, att se varje individs förmåga och finna bra vägar att nå sina mål. Det är häftigt att se utvecklingen på såväl det konstnärliga som det tekniska planet.”



Alla utbildningar bjuder in yrkesverksamma gästlärare med specialkompetens vilket ger verklighetskontakt. Under Dalalivs besök redovisade en grupp designelever sina arbetsuppgifter inför formgivaren Anna Elzer Oscarson, AEO.



Leif Halldorf, utbildningsansvarig bokbinderi:

”Bokbinderi är ett gammalt traditionellt hantverk. Och tack vare vår utbildning i handbokbinderi – Skandinaviens enda – kan hantverket leva vidare. För att söka behövs inga förkunskaper, vi börjar från noll och går sen sakteliga framåt. Utöver att binda böcker lär du dig att tillverka, färgsätta och marmorera eget papper, jobba i skinn och göra guldtryck och guldsnitt. Tidigare elever jobbar idag som konservatorer med eget företag eller på stora biblioteksarkiv.”



Blivande bokbindare på sina arbetsplatser i verkstaden.

Foto: Björn Larsson

I sommar kan du tillbringa några lärorika och inspirerande dagar med att utforska hantverk och konstnärliga uttryck tillsammans med andra som har samma intresse. Leksandsakademin är namnet på folkhögskolans sommarprogram med kurser för nybörjare och yrkesverksamma. Välj mellan ett tjugotal kurser inom bokbinderi, pappersmarmorering, illustration, fotografi, silversmide, smyckestillverkning, slöjd, broderi, kreativ affärsutveckling, konst och kultur i Dalarna samt keramik.


Foto: Björn Larsson

På Leksands folkhögskola finns möjlighet till internatboende. I matsalen serveras frukost, lunch, under vissa kursperioder även middag. Skolans läge är fenomenalt, den ligger naturskönt vid Siljan och till Leksands centrum är det bara några minuters promenad.

Sista ansökningsdag är 15 april! För mer information och anmälan: www.leksand.fhsk.se

söndag 10 mars 2013

Dräktbytardag i Leksand lördag 23 mars


Så här såg det ut på Dräktbytardagen för ett par år sedan.

Missa inte "Dräktbytardagen" i Sveasalen, Leksand. Alltid lördag vecka 12! Tider: kl. 9-11 inlämning, kl. 13.30-15 försäljning, kl. 16.30-17 utlämning. Leksands Hemslöjd har försäljning i PK-salen i samma hus. På Leksands kulturhus har Per-Åke Backman extra visningar av utställningen "Garva lagom".

Ett himmelrike för dräktälskare!


Foton: Lennart Sörnäs