måndag 11 mars 2013

Nu är det din tur

Drömmer du om att utveckla dina intressen? Eller funderar du på att byta spår? Då ska du ta chansen att söka till Leksands folkhögskolas läsårsutbildningar eller sommarkurser.

Måndag 15 april är sista ansökningsdag till denna dynamiska mötesplats för hantverk, konsthantverk, form och design vid Siljan i Dalarna. Dalaliv blev nyfiken på skolans möjligheter och gjorde ett besök i lektionssalar, verkstäder och fikarum.


Anki Gullback, verksamhetschef Leksands folkhögskola:

”När du väljer att studera hos oss får du så mycket mer än vad du tänkt dig. Ett personligt uttryck, en ökad självkänsla, en tydlig målbild... Vi erbjuder frihet och skaparlust i en trygg miljö. Kort sagt en unik plats där du får möjlighet att växa utifrån dig själv. På Leksands folkhögskola finns sju läsårsutbildningar inom bokbinderi, dekoratör, design, keramik, kreativt entreprenörskap, metall och allmän kurs. Sommartid kan vi också erbjuda en mycket spännande mix av kortare kurser.”I ett fikarum träffade jag på ett gäng glada keramikelever och Mats Svensson som är utbildningsansvarig. Så här sa några av tjejerna:

”Utbildningen och skolan överträffar mina förväntningar! Jag trodde att vi bara skulle sitta och dreja och lära oss om leran som material, men jag har lärt mig så enormt mycket mer. Keramik
har visat sig vara ett bredare fält än vad jag hade föreställt mig.”

”Egentligen handlar utbildningen om att utveckla sig själv – både på det personliga och det konstnärliga planet.”

”Gruppgemenskapen betyder mycket, vi har en fin grupp med deltagare i alla åldrar.
Överhuvudtaget är det trevlig atmosfär och stämning på skolan.”Eva Wistedt, utbildningsansvarig metall:

”Det finns oändliga former och möjligheter med metallen som material. Men det är inte svårare med metall än med något annat material. Det handlar om att lära sig olika tekniker. Metallutbildningen är en förberedande konstnärlig utbildning inom silversmide, du lär dig om silversmide, formgivning och konst. Det första året fokuserar vi på att ge eleverna en bra grundläggande hantverksteknisk utbildning. Sedan finns ett andra år som ger dig möjlighet att vidareutveckla ditt eget konstnärliga tänk och skapa ansökningsprover till fortsatt högskoleutbildning.”


Kajsa Berglund, utbildningsansvarig design:

”Vår designutbildning ger dig grundläggande grafiska kunskaper i design och illustration. Vi jobbar mycket med att förstå designprocessen och tränar det konstnärliga seendet. Många av våra elever söker vidare till Konstfack, HDK och Beckmans. Utbildningen innebär stor frihet – det handlar mer om vägledning och coachning än om traditionell undervisning, att se varje individs förmåga och finna bra vägar att nå sina mål. Det är häftigt att se utvecklingen på såväl det konstnärliga som det tekniska planet.”Alla utbildningar bjuder in yrkesverksamma gästlärare med specialkompetens vilket ger verklighetskontakt. Under Dalalivs besök redovisade en grupp designelever sina arbetsuppgifter inför formgivaren Anna Elzer Oscarson, AEO.Leif Halldorf, utbildningsansvarig bokbinderi:

”Bokbinderi är ett gammalt traditionellt hantverk. Och tack vare vår utbildning i handbokbinderi – Skandinaviens enda – kan hantverket leva vidare. För att söka behövs inga förkunskaper, vi börjar från noll och går sen sakteliga framåt. Utöver att binda böcker lär du dig att tillverka, färgsätta och marmorera eget papper, jobba i skinn och göra guldtryck och guldsnitt. Tidigare elever jobbar idag som konservatorer med eget företag eller på stora biblioteksarkiv.”Blivande bokbindare på sina arbetsplatser i verkstaden.

Foto: Björn Larsson

I sommar kan du tillbringa några lärorika och inspirerande dagar med att utforska hantverk och konstnärliga uttryck tillsammans med andra som har samma intresse. Leksandsakademin är namnet på folkhögskolans sommarprogram med kurser för nybörjare och yrkesverksamma. Välj mellan ett tjugotal kurser inom bokbinderi, pappersmarmorering, illustration, fotografi, silversmide, smyckestillverkning, slöjd, broderi, kreativ affärsutveckling, konst och kultur i Dalarna samt keramik.


Foto: Björn Larsson

På Leksands folkhögskola finns möjlighet till internatboende. I matsalen serveras frukost, lunch, under vissa kursperioder även middag. Skolans läge är fenomenalt, den ligger naturskönt vid Siljan och till Leksands centrum är det bara några minuters promenad.

Sista ansökningsdag är 15 april! För mer information och anmälan: www.leksand.fhsk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar