onsdag 13 mars 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Magi och mirakelSådd efter månen kan tillföra en extra magisk dimension åt odlandet.

Trädgårdsarbete kan ibland kännas som en magisk ritual. Plantering av lökar, trädbeskärning, till och med ogräsrensning ibland. Men allra mest magiskt är nog frösådd. Varje år känner jag samma tvivel: kan det här verkligen bli någonting? En del frön är inte större än fint pulver. Och varje gång blir jag lika förvånad när de första hjärtbladen spirar i sålådorna. Hur är det möjligt?


Men hela miraklet finns färdigprogrammerat innanför fröskalet i form av näringsvävnad och embryot till en ny planta. Visserligen tar en del odlare hänsyn till månens olika faser för att avgöra den mest gynnsamma tidpunkten för att så olika typer av växter (blommor, bladgrönsaker, rotfrukter etc), och försök har visat att det faktiskt kan ha viss betydelse. Men det är sällan några svårigheter ens för en amatör att lyckas med sådden, oavsett tidpunkt. De flesta frön gror snällt bara man vattnar lite i sålådorna och håller jorden fuktig.
 
Kungsliljor (Lilium regale) är lätta att så. Redan efter ett par år har
man starkt doftande liljor. Finns hos Chiltern Seeds.

Det är först därefter det krävs lite handlag för att få bra resultat i form av fina starka plantor. Men inte heller det är särskilt komplicerat bara man är beredd att visa dem lite omsorg och tillgodose en del fundamentala behov: bra jord (snåla inte, utan köp kvalitet), vatten, näring och mycket ljus (men inte för hög temperatur). 

Tagetes tillhör de mest lättodlade. Jolly Jester liknar Linnétagetes men
har randiga blommor. Gammal sort. Finns hos Impecta.

Skola om plantorna när de växt till sig lite och kan hanteras: sätt ner dem i varsin kruka, så djupt att hjärtbladen vilar på jordytan. En del växter behöver toppas under tillväxttiden, andra ska ha ha en genomgående stam och förgrenar sig naturligt. Leta efter information på fröpåsen eller i katalogen.
 
Sammetsblomster är ett gammalt namn på tagetes. Linnétagetes
förklarar varför. Stora buskiga plantor. Finns hos Runåbergs Fröer.

Nuförtiden är det enkelt att köpa frön på nätet. Det finns många välsorterade handlare med lättanvända och trygga nätbutiker. Här är en lista på några av dem:
Impecta (stort sortiment av ettåriga blommor, perenner, grönsaker, medicinalväxter mm) http://www.impecta.se/

Lindbloms Frö (ekologiska frön av både blommor och grönsaker) http://www.lindbloms.se/

Runåbergs Fröer (gamla grönsakssorter men även blommor och kryddväxter) http://runabergsfroer.se/

Chiltern Seeds (stort sortiment av blommor, grönsaker, perenner mm) http://www.chilternseeds.co.uk/

Fler betraktelser av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar