onsdag 30 oktober 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Den mest svenska av alla kyrkogårdar
Nu är det snart allhelgonatid och många söker sig till kyrkogårdar och begravningsplatser för att tända ljus och minnas dem som inte längre är med oss. Hildasholm ligger alldeles intill Leksands kyrkogård, som brett ut sig sedan gården först byggdes och nu når ända fram till trädgårdsmuren. Kanske skulle Axel Munthe inte haft något emot det, för strax före sin död skrev han: ”Den mest svenska av alla kyrkogårdar är kyrkogården i Leksand. Det är den underbaraste begravningsplats jag vet – den enda kyrkogården i världen som förtar Dödens fasa”.
Men varken Munthe själv eller någon av de övriga i hans familj är begravda i Leksand. Enligt sina egna önskemål kremerades doktorn efter sin död och sönerna spred askan i havet utanför Paternosterfyren på västkusten. Övriga familjemedlemmar vilar på Campo Cestio - begravningsplatsen för ”icke-katolska utlänningar” i Rom.

Det är en vacker liten kyrkogård, väl värd ett besök om man turistar i den italienska huvudstaden. Jag var själv där för ganska precis ett år sedan. Man tar sig lätt till begravningsplatsen med tunnelbanan. Stationen heter Piramide, efter den romerske rådsmannen Cestius grav – en 27 meter hög pyramid från år 12 f. kr. som fortfarande står kvar. Väl inne på kyrkogården tar man sikte mot pyramiden och hittar då lätt minnesstenen över familjen Munthe, infälld i den omgivande muren.
De romantiska poeterna Keats och Shelley vilar också på Campo Cestio och deras gravar tillhör kyrkogårdens mest välbesökta sevärdheter. I huset där Keats dog, endast 25 år gammal, vid foten av Spanska trappan, finns idag Keats- och Shelleymuseet. Om man besöker det kan man även finna en minnesplakett över Axel Munthe. Munthe hade nämligen under en period sin läkarpraktik i samma hus.


Även om ingen i familjen begravts på Leksands kyrkogård har det alltid funnits nära kopplingar mellan Muntharna och kyrkan. Hildasholm är byggt på kyrkans mark och Hilda Munthe och sönerna var trogna kyrkobesökare när de befann sig på gården. Det medeltida italienska krucifixet som pryder altaret i kyrkan donerades av Hilda 1934. Efter Axel Munthes död skänktes en madonnarelief av Luca della Robbia (1399-1482), som idag finns infälld i väggen innanför den norra kyrkporten. På senare år har fyra kormattor, formgivna av Agneta Svensk, donerats av Axel och Hildas sonson Adam Munthe.
 

Text och foton: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar