onsdag 26 januari 2011

Burleska damer och franska rosor
Två nya serier inleder året på Krukmakeri Krusidull i Dalarna. Bruksgodset är drejat för hand och dekorerat med burleska damer och franska rosor. För keramiker Daniel Eriksson är drejandet ett sätt att komma fram till dekoren:
– Jag skapar keramik för kvinnor och tycker att dekoren gärna får vara lekfull. Jag lockas av det kitschiga och bohemiska.

Nu presenterar keramikern, formgivaren, konstnären och kreatören Daniel Eriksson säsongens nyheter, två serier med franska associationer. I serien ”Glädjerus – en samling burleska damer” pryder nio uttrycksfulla karaktärerna keramiken, dekoren för tankarna till förra sekelskiftet och en samling avdankade Moulin Rouge-dansöser.
– Min tanke med serien är att jag vill uppmana kvinnor till att våga vara lite tokiga och ta ut svängarna en aning, som en motvikt till allt det ytliga och seriösa i vardagen. Stora tuttar, små tuttar, hängiga tuttar, trassligt hår... Jag ser människor som konstverk, och gillar när naturen vågat ta i och skapat en fantastisk näsa eller en extraordinär figur. Drick ditt frukost-te ur koppen och börja dagen med att tänka att du kanske inte är så jäklig ändå.

Den graciösa gammaldags rosen, franska Madame Plantier, har fått ge namn åt Krukmakeri Krusidulls andra nyhet. Serien består av vitglaserade koppar, assietter och stora fat – bruksgods för vår och sommar – som dekorerats med kanter av vårgrönt eller syrenlila och med svarta rosor som tuff kontrast.

– Jag vill att man ska använda min keramik till mer än bruksgods. Sätt en blomma i en kopp eller plantera en vårlök i ett fat.

Keramikern, formgivaren, konstnären och kreatören Daniel Eriksson driver Krukmakeri Krusidull i Rommehed utanför Borlänge, Dalarna. Daniel jobbar främst i lergodslera. Inspirationen kommer från det historiska, Daniel hyser viss förkärlek till tidsperioden 1700-1900-talet, men lockas även av ultramodernt och avantgarde. Sedan en tid tillbaka samarbetar Daniel Eriksson med kalligrafen Ylva Skarp med en serie handdrejade muggar, skålar, tallrikar och kannor med sirligt textade ord och tänkvärdheter. Daniel har utbildning och erfarenhet från flera skapande yrken, bland annat är han utbildad beklädnadstekniker samt har jobbat som stylist och illustratör. Hemmavid kopplar han av med inredning samt renovering av bostaden - det faluröda torpet i Tunaskogen.

www.krukmakerikrusidull.com

Nyheten på My Newsdesk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar