fredag 2 december 2011

Saras Smaker: Tre små goda


Wienernougat

250 gr nougat
125 gr mörk choklad (70%)
75 gr flagad mandel

Smält nougaten och chokladen i ett vattenbad på spisen och rosta under tiden mandel i en torr het stekpanna så att den blir vackert rostad. När sedan chokladen har smält, blanda i mandeln och häll upp i en bakpappersklädd form på cirka 15x15 cm. Låt kakan sedan stelna i kylen minst en timme. Ta sedan och skär upp kakan i mindre bitar och förvara dem i kylen.


Saltad cashewtryffel

250 gr mörk choklad (70%)
50 gr smör
1 dl grädde
1 tsk honung
1/2 krm salt
2 stänk cayennepeppar
1 1/2 dl rostade och saltade cashewnötter (hackade)

Koka upp grädden, tag av den från plattan och låt sedan chokladen smälta i kastrullen
tillsammans med honungen. När den har smält rörs smöret i. Smaksätt chokladen med salt och cayennepepparn. Häll över i ny skål och låt tryffelsmeten svalna och tjockna till under omrörning då och då tills den svalnat helt. Häll då upp tryffeln i en spritspåse och spritsa ut 2 centimeter tjocka längder på en plastad skärbräda och ställ in i kylen för att stelna till sig i cirka 30 minuter. Skär sedan upp längderna i 2 cm stora bitar och forma dem hastigt till kulor med hjälp av rena och torra händer. Rulla dem sedan i de hackade cashewnötterna. Förvara även dessa i kylen.


Fruktmandelrullar smaksatta med mörk rom

200 gr mandelmassa
1 dl russin
1 dl hackade torkade aprikoser
1,5 msk mörk rom
75 gr mörk choklad
1 tsk naturell olja

Blanda mandelmassan med russin och aprikoser. Smaksätt med mörk rom. Rulla ut till 4 cm lång, tjock korv och låt den vila i kylen medan chokladen och oljan smälts i ett vattenbad. Pensla chokladen över fruktmandelrullen. För bästa resultat med penslingen bör rullen penslas i två omgångar. Först den övre delen och när den har fått stelna i kylen penslas den undre, då får man ett jämnt lager med choklad runt hela rullen.

Fler recept från Saras Smaker hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar