torsdag 7 mars 2013

Saras Smaker: Rostade tunnbrödsticks i flera smaker

De här sticksen är perfekta till fördrinken eller bara som tillbehör till middagen. Jag serverade dem med naturell yoghurt att dippa i.

Så här går du tillväga för att göra de tre olika sticksen: en naturell med havssalt, en med vallmofrön och en lite sötare variant med mörk choklad och myntasocker. 

Det är bara smak och tycke som stoppar varianterna på dessa tre. Varför inte lite chili/havssalt? Kanel/ingefära? Lime/vitlök? Rosmain/citronzest? Ja, listan kan göras lång...

Börja med och skära det färska tunnbrödet i långa stickor, lägg dem på en ungsplåt med bakplåtspapper eller silikonmatta.

1. Naturella sticks: pensla med olivolja och salta rikligt. 
2. Vallmosticks: pensla med olivolja, salta rikligt och krydda med vallmo.

3. Sött sticks: pensla med sockervatten (1 del socker och 1 del vatten).
Grädda/rosta alla varianterna i ugnen på 150 grader i cirka 10-12 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

Under tiden smälter du lite mörk choklad (70%) och gör myntasocker: 

2 msk socker
6 färska myntablad - hackas

Mortla eller mixa samman sockret så att myntan krossas och sockret blir mjukt.
Efter att sticksen svalnat något penslas chokladen på. Toppa med myntasockret.
Fler recept av Saras Smaker hittar du här
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
Recept och foto: Sara Nyström

Dalaliv - www.dalaliv.se - det sköna livet i Dalarna!
Butiker, hotell, restauranger, caféer hantverk, design...


2 kommentarer:

  1. Ser goda ut, hur lånt innan servering kan man göra dessa och hur förvarar man dem bäst? Funderar om de kan funka som lite mingeltilltugg på ett bröllop i sommar, men då vill jag gärna kunna göra klart dem rätt långt innan.

    /Cecilia

    SvaraRadera
  2. Bara de hålls torra och täta i burk kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor, lycka till och hoppas bröllopet blir lyckat. // Sara

    SvaraRadera