onsdag 28 augusti 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: En tillbakablickDen vackra sommaren går redan mot sitt slut. Det har växt bra och trädgården på Hildasholm är fortfarande fin, men den börjar samtidigt se lite trött och sliten ut. Tidigare har jag delat med mig av lite trädgårds- och blomsterbilder här på Dalaliv. Den här gången blir det en tillbakablick på sommarens musikevenemang istället.

Jag har en känsla av att inte så många känner till Hildasholm som konsertarena. Den är visserligen i det lilla formatet, men det är samtidigt en av dess kvaliteter. Man kommer artisterna nära och en intim och magisk atmosfär uppstår ofta. Musikerna brukar alltid berömma den fantastiska akustiken i salongen och terassen mot Siljan är en vacker scen vid utomhusevenemang.

Den här säsongen har vi haft ett ovanligt ambitiöst musikprogram med sju konserter (mot oftast tre-fyra tidigare) och det har varit stor spännvidd på artisterna genremässigt: pop, rock, klassiskt, jazz, visa, folk-/världsmusik med mera har klingat i huset och trädgårdarna. Men gemensamt för alla evenemangen är att de varit väldigt bra. De flesta har också varit välbesökta.
 
Först ut var Anna Ihlis och Edith Backlund den 10 juli, utomhus på terassen i strålande sol. Anna, välkänd för de flesta här hemma i Dalarna, kom med sin lilla sättning och kompades av maken Björn Sima på trummor, gitarr, klockspel mm och Joakim Simonsson på piano. Vackert, finstämt och känslofullt...
  Edith Backlund uppträdde även hon i form av en trio. Med sig på scen hade hon Mathilda Johansson (bas, keyboard) och Cissi Efraimsson (trummor). Lite rockigare och skramligare och med väldigt starkt låtmaterial...

Den 23 juli besöktes vi av Midnattsorkestern från Göteborg, åtta musiker med sångerskan Elina Ryd och dragspelaren/kompositören/textförfattaren David Löfberg i spetsen. Bas, gitarr och en stråkkvartett utgjorde resten av sättningen. Med sin svårdefinierade blandning av visa, jazz, chanson, folk- och kammarmusik trollband de en fullsatt salong. En av sommarens verkliga höjdpunkter! Den 10 september är de tillbaka i Dalarna för en spelning på Dalarnas Museum. Missa dem inte då!

Fukta din aska, Medborgare! hette nästa program, den 1 augusti. Niklas Ulfvebrand och Lasse Arnheim knöt samman våra nationalikoner Bellman och Vreeswijk i ord och ton. Trots att tvåhundra år skilde diktarna åt illustrerades många beröringspunkter i både deras verk och levnadsöden. Salongen var fullsatt.

Den traditionsenliga Jenny Lind-konserten ägde rum den 5 augusti. 2013 års Jenny Lind-stipendiat, sopranen Magdalena Risberg sjöng. Medverkade gjorde även barytonen Jonas Bergström och pianisten David Huang.

Sommarens regnigaste kväll inträffade dessvärre den 8 augusti, när vi hade ”Musikkväll i trädgården”. Vädret hämmade publiktillströmningen men inte musiken. Särskilt kvällens höjdpunkter Gränslöst (folk-/världsmusik med elever från Dans- och Musikskolan i Falun) och ”renässans-boybandet” Ad Hoc fick dock åhörarna att tillfälligt glömma regnet och kylan.

 
”Musiksmycken” fick vi ta del av den 10 augusti, när Pauline Skött och Litens Anton Nilsson kom på besök. Med sina egna tolkningar av både kända och mindre kända låtar från pop, jazz, visa, musikal mm skapade de musikmagi i salongen och tog med publiken på en personlig upptäcksfärd genom musiken.

Birgit Carlstén, Alm Nils Ersson och Ulf Skagerstam knöt ihop vår konsertsommar den 16 augusti. De bjöd på musik- och berättarprogrammet ”Fru Lifmedicus Munthe och fröken Hanngren på Korstäppan”. Intressant, roligt, varmt och stämningsfullt.

Text och foton: Ingemar Blomqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar