onsdag 27 november 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Genom fönstret


Så här i slutet av november brukar jag faktiskt vara ganska trött på allt som har med trädgården att göra. Jag upplever den helst genom fönstret. Redan ganska tidigt på hösten, med allt kortare dagar och sjunkande temperaturer, känner jag att energin börjar avta. Den intensiva vår- och sommarsäsongen börjar ta ut sin rätt i leder, rygg och huvud. Arbetet går tyngre och långsammare.

Tack vare den långa milda hösten har de nödvändiga jobben ändå blivit utförda till sist. I annat fall hade jag nog tvingats dra för gardinerna för att slippa se och tänka på allt som inte hunnits med.

Inom kort ramlar det kommande årets första frökataloger ner i postlådan. Jag vet att många kommer att kasta sig över dem med en gång för och börja fantisera om nästa säsongs odlingar. Men mina kataloger kommer som vanligt att få ligga oöppnade en bra bit in i januari. Jag behöver alltid en rejäl paus från allt vad blommor, jord och gödsel heter, och förhoppningsvis hinna göra en del annat som det inte funnits tid till tidigare: läsa böcker (dock inte om trädgård!), kanske måla några tavlor…

Men jag kan inte släppa trädgårdarna helt riktigt ännu. Först ska jag ägna ett par veckor åt att upprätta en ny vårdplan för hela Hildasholms parkområde. Det ska dock bli roligt och jag kommer att kunna göra det sittande i inomhusvärme, kanske bara någon gång emellanåt kasta en blick ut genom fönstret…

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

Text och foto: Ingemar Blomqvist.

1 kommentar:

  1. Precis så här känner en vanlig villaträdgårdsarbetare också. På våren är man full av energi och längtar ut i trädgården. Sedan på hösten början lusten och kraften minska i september. I oktober får det gärna frysa på så man kan tända stearinljusen inne och njuta av en god bok mm.

    SvaraRadera