torsdag 13 februari 2014

Saras Smaker: Fläsk- och morotspannkaka


"En härlig saftig tjockpannkaka som serveras med äppelmos och keso."

Till en form på 30 x 40 centimeter

250 gr rimmat fläsk
2 msk smör
7 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 ägg
2 finrivna morötter
1 krm salt

Förvärm ugnen på 175 grader. Skär det rimmade fläsket i mindre bitar. Klicka ut smöret i formen och strö över fläskbitarna. Sätt in formen i ugnen och stek fläsket i formen. Rör om under tiden, detta tar cirka 15-20 minuter. Ta ut formen när fläsket är gyllenbrunt och krispigt.

Blanda pannkakssmeten, börja med att vispa ner mjölet i mjölken och vispa ordentligt så att det inte blir några mjölklumpar. Tillsätt ägg och morötter, till sist rörs saltet i. Häll över pannkakssmeten i formen (behåll fettet från stekningen i formen, då blir den härligt frasig när man sedan gräddar den). Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Ställ in pannkakan i cirka 50-55 minuter tills den blivit gyllenbrun och luftig.

Om den inte fått fin färg efter 45 minuter kan du höja värmen till 175 grader under de sista minuterna. Bli inte besviken när den sjunker ihop när den svalnat något, låt den vila i cirka 15 minuter innan den delas upp i portionsbitar.

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

Recept & foto: Sara Nyström





.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar