torsdag 3 april 2014

Saras Smaker: Paj med lemon curd och italienskt marängtäcke


"En fräsch och vårlig paj som görs dagen innan den ska festas upp..."

Skal
3 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten

Dela smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop det med mjölet, antingen för hand eller i matberedare. När det blivit fingrynigt tillsätter man det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Häll upp pajdegen på bordet och arbeta degen tills den blir smidig, kavla ut den med hjälp av en kavel och täck in en ugnssäker pajform med degen. Storlek cirka 20-30 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i frysen i 10 minuter innan den får gå in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Efter gräddningen får skalet svalna helt i formen innan man häller i lemon curd.


Lemon curd
2 dl citronsaft från cirka 3 citroner
2 dl socker
3 ägg
125 gr smör
1 gelatinblad

Ta en tjockbottnad kastrull och koka upp citronsaften med 1 dl socker. Under tiden den kokar upp vispar du äggen tillsammans med resterande socker luftigt. Blötlägg gelatinbladet. Ta av citronen från plattan och sänk värmen till det lägsta. Ta fram en visp och vispa försiktigt i äggsmeten i citronsaften, lite åt gången och rör hela tiden annars spricker den.

När alla ägg är nedvispade i citronsaften ska curden sjuda sig tjock på den lägsta graden på spisen, man måste röra i den hela tiden och vara noga med att vispa i botten på kastrullen, detta tar ca 3-5 minuter. När curden har tjocknat tas den av från plattan och gelatinet får smälta ner i den, vispa under tiden ned smöret.

Låt den svalna helt innan pajskalet fylls med curd. Plasta och ställ in i kylen under natten (eller minst 4 timmar så att den hinner sätta sig ordentligt). När pajen ska ätas vispas en italiensk maräng för att toppa det hela.

Italiensk maräng
0,75 dl vatten
2 dl socker
3 äggvitor
1/2 krm salt

Koka upp vatten och socker till en temperatur på 122 grader. Ta tempen med en termometer. Vispa under tiden upp äggvitorna och saltet till ett fast skum med hjälp av en elvisp eller matberedare. När sockret fått rätt temperatur hälls det försiktigt i äggvitorna under hård vispning, när allt sockervatten har vispats i ska marängen vispas i 10 minuter eller tills att marängen svalnat av. När du fått en glansig och seg maräng i bunken breder du ut den på pajen. Dra gärna lite med en sked så att det blir små toppar av marängen. Avsluta med att bränna av pajen med en handbrännare eller i ugn på 250 grader i 1 minut så att marängen får en vacker brun färg på topparna.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar