måndag 5 maj 2014

Saras Smaker: Rosépepparinkokt lax med timjanomelett och syrad rödlök


"Laxen är även väldigt god tillsammans med kokt färskpotatis, romsås och en härlig grönsallad."

1 kg lax med skinn
3 dl fiskfond
2 dl vitt vin
2 lagerblad
2 msk krossad rosépeppar
6 vitpepparkorn
1 msk örtsalt
Börja med och putsa laxen och lägg den i en ugnsform med skinnsidan neråt. Koka sedan upp fiskfonden tillsammans med vinet, vitpepparn och lagerbladen, krydda över laxen med örtsaltet och den krossade rosépepparn. Häll över fiskfonden över laxen och ha in formen i ugnen på 100 grader i ca 20-25 min beroende på tjockleken på laxen, inner temperaturen på fisken ska uppnå +54 grader innan den tas ut och får svalna i fonden.
"En krämig och god förrätt eller varför inte bara komplettera med grönsallad och färskt bröd till en härlig vårmiddag!"

Timjanomelett
3 dl mjölk
5 kvistar färsk timjan
4 ägg
salt och vitpeppar
Koka upp mjölken tillsammans med timjankvistarna, låt det sedan svalna något och mixa hastigt med en stavmixer. Vispa upp äggen och sila sedan i timjanmjölken i äggen, smaka av med salt och peppar. Häll över i en mindre ugnsform på cirka 15 x 20 cm, klädd i bakpapper. Baka sedan av omeletten på låg värme, 125 grader i cirka 30 minuter, den ska ha stannat helt innan den plockas ut och får svalna helt innan den serveras.
Syrad rödlök
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 msk socker
Blanda vinäger och socker och rör ihop en stund så sockerkristallerna får smälta, skiva under tiden rödlöken i tunna ringar och förvara den i en liten burk med lock. Häll över sockervinägern på rödlöken och blanda igenom att sätta på locket och skaka ihop dem, låt dem sedan stå i burken i minst 1 timme.
Vid serveringen - börja med en bit omelett i botten och toppa sedan den med lite inkokt lax och syrad rödlök, sojabönor, rostade pumpafrön och lite färskost.

Recept & foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
www.dalaliv.se/sarassmaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar