fredag 29 augusti 2014

Saras Smaker: Kantarellcigarr med citronsyrade lingon


"En roligt förrätt med smaker från skog och mark."

Till 6 större cigarrer eller 12 mindre:

3 dl förvällda gula kantareller
3 snittlökar alt. salladslök
2 msk smör
2 msk färskost, naturell
salt och svartpeppar
12 blad filodeg
kallt vatten
rikligt med matolja

Grovhacka kantarellerna och smörstek dem i en stekpanna. Under tiden de steks skär du snittlöken i tunna skivor. Salta och peppra kantarellerna och ta av från värmen. Häll i snittlöken och rör runt. Tillsätt även färskosten i pannan och blanda väl.

Lägg sedan upp en dubbelvikt filodeg, cirka 15 cm x 20 cm. Lägg lite kantarellfyllning i övre kant men lämna cirka 2 cm på vardera sida så att du senare kan vika över och stänga igen cigarren ordentligt. Vik in kanterna och pensla filodegen med lite kallt vatten. Rulla in fyllningen och lägg upp cigarrerna på en plastad tallrik. Ställ in i kylen tills de ska tillagas.

När cigarrerna ska tillagas är det enklast att steka upp dem i en stekpanna. Värm då upp en stekpanna på medelhög värme och häll i ordentligt med matolja så att hela botten av pannan täcks. Stek cigarrerna tills att de får en gyllenbrun färg och ett härligt krispigt skal. Lägg upp på hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av.

Servera genast med en fräsch sallad och citronsyrade lingon:

1 dl lingon
2 msk socker
skal och saft från en halv citron
1/2 tsk flingsalt
4 varv med svartpepparkvarnen

Krossa lingon lätt i socker. Tillsätt citronsaft och skal. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå till sig i kylen någon timme.

Recept och foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar