onsdag 17 september 2014

Saras Smaker: Kolapaj med äppel- och limekompott


"Paj för den riktigt sötsugne..."

Pajskal

100 gr rumstempererat smör
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en slät pajdeg. Tryck sedan ut den jämnt i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter och grädda sedan av skalet på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna medan kolan kokas...

Kolafyllning
2 dl grädde
1 1/2 dl socker
2 dl ljus sirap

Blanda allt i en kastrull och koka upp den. Sänk plattan något och var noga med att vakta den hela tiden, annars kokar det lätt över! Vispa samtidigt! Kolasmeten ska uppnå 118 grader så en termometer är bra att ha till hands. Annars funkar även "kultestet" om du är van vid det. När kolan har nått 118 grader ställs den åt sidan för att svalna av något, cirka 15-20 minuter innan den hälls upp i pajskalet och får stelna till i kylen.

Äppel- och limekompott
5 äpplen (modell medium)
0,75 dl socker
2 lime, skal + saft

Börja med och skala äpplena och skär dem sedan i mindre tärningar. Blanda i socker och limesaft + skal tillsammans med äpple i en kastrull. Koka upp den på medelhög värme. Var noga med att röra i kompotten. Låt den sjuda i cirka fem minuter eller tills att äppelbitarna börjar mosa till sig. Ta av från plattan och låt svalna innan serveringen. Även gott till nybakade havrescones! Till detta funkar det bäst med lite lättvispad grädde.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
www.dalaliv.se

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar