onsdag 1 oktober 2014

Saras Smaker: Stekt rödspätta med härliga tillbehör


4 portioner

8 rödspättafiléer - modell mindre
1,5 dl vetemjöl - på ett fat
2 dl ströbröd - på ett fat
2 ägg - uppvispade i en djup tallrik
salt och vitpeppar
smör att steka i

Dubbelpanera filéerna: Salta och peppra filéerna, vänd dem sedan i mjölet och därefter i äggen och direkt efter det i ströbrödet. Stek upp spättafiléerna i rikligt med smör på medelhög värme, cirka 2 minuter på vardera sida.

Tillbehör:

8 kokta små rödbetor
16 kaprisbär
4 kokta ägg
75 gr smör

Dela rödbetorna och kaprisbären på hälften. Kvarta upp äggen. Lägg smöret i en liten kastrull och ställ den på plattan. Smält smöret på hög värme, men var nog med och vakta smöret! När det har smält får det fortfarande stå på plattan tills att smöret börjar koka = när det börjar skumma och dofta nötigt.

Ta av från plattan och låt smöret svalna tills att den har skiktat sig. I botten på kastrullen kommer det att se ut som ströbröd så låt smöret svalna så pass att det har sjunkit till botten. Häll sedan försiktigt upp smöret så att bottensatsen blir kvar i kastrullen.

Lägg upp den stekta rödspättafiléen på en tallrik och varva sedan med rödbetor/kaprisbär och ägg ovanpå. Avsluta det hela med lite brynt smör på toppen. Gott som det är med en härlig grönsallad till!

Recept och foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar