tisdag 30 december 2014

Saras Smaker: Vinbrässerad kyckling med serranoskinka, risotto och torkade körsbärstomater


(4 portioner)

4 kycklingfiléer
4 skivor serranoskinka
salt & svartpeppar
1 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 skivade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft

Börja med att putsa av kycklingfiléerna. Gör ett djupt snitt längs sidan av kycklingfilén men var noga med att inte skära helt igenom. "Fläk" upp filéerna och banka dem lite lätt. Salta och peppra och lägg sedan på en skiva serranoskinka på varje filé. Rulla ihop filéerna till rullader och bind ihop så att de ej rullar upp sig.

Värm upp en gryta och bryn sedan på rulladerna i smör. Tillsätt vin och vrid ned värmen på låg temperatur. Låt reduceras i två minuter. Häll i grädde och vitlök och låt rulladerna sjuda i cirka 25 minuter. Dubbelkolla med termometern, innertemperaturen ska vara 70 grader. Låt rulladerna svalna i grytan tills att de serveras. Ta då upp och skär i 2 cm tjocka skivor. Sila såsen och låt den koka upp.

3 dl aborioris
1 gul lök
1 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
2 msk färsk dragon (alt. 1 1/2 msk torkad)
150 gr Västerbottenost
salt & vitpeppar

Börja med att hacka löken fint. Fräs på i en kastrull med olivolja i 1 minut utan att den tar färg. Tillsätt aborioriset och rör runt. Häll i vinet och låt det reduceras en liten stund. Tillsätt buljong och dragon och låt riset svälla på medelhög värme i cirka 15-18 minuter. Rör om under tiden så att det inte bränner fast. När riset har en liten kärna kvar tas det av värmen. Tillsätt osten och rör ordentlig tills att osten smält. Smaka av med salt och lite peppar.

4 kvistar med körsbärstomater (5 tomater per person)
grovsalt

Tvätta tomaterna försiktigt så att de ej lossnar från kvisten. Torka av dem och lägg dem på en ugnsplåt med grovsalt i botten. Baka av tomatkvistarna i ugnen på 100 grader i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt dem svalna.

ruccola till servering

Använd djupa tallrikar till uppläggningen. Lägg risotto i botten och kycklingen ovanpå. Häll på lite av vinsåsen och toppa med färsk ruccola och torkade kvisttomater.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar