torsdag 19 februari 2015

Potatispizza med spenat och feta


Till 8 portionspizzor eller 16 minipizzor:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
150 g pressad kall potatis
7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt vatten och olivolja och rör tills att jästen smält. Då häller du i den pressade potatisen och mjölet. Arbeta degen i 10 minuter. Tillför saltet mot slutet och låt sedan degen jäsa i 30 minuter under handduk.

Häll därefter upp degen på bakbordet och dela upp den i 8 (alt. 16) lika stora bitar, rulla dem och lägg dem på lite mjöl direkt på bänken eller på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 25 minuter under handduk.

Därefter kavlas de ut så att de blir ovala och har en tjocklek på 0,5 cm. Lägg dem på en bakplåtsklädd ugnsplåt och börja montera pizzorna.

1 burk crème av soltorkade tomater (cirka 150 gr )
200 g fetaost
150 g förvälld bladspenat (300 g fryst)
3 dl lätt crème fraiche
2 rivna vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Pressa ut allt vatten ur spenaten och blanda den med crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred ut tomatcrèmen tunt på pizzorna och fördela spenatblandningen jämnt över bottnarna. Smula sedan över fetaosten och grädda av i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.

Recept & foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html





.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar