torsdag 3 april 2014

Saras Smaker: Paj med lemon curd och italienskt marängtäcke


"En fräsch och vårlig paj som görs dagen innan den ska festas upp..."

Skal
3 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten

Dela smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop det med mjölet, antingen för hand eller i matberedare. När det blivit fingrynigt tillsätter man det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Häll upp pajdegen på bordet och arbeta degen tills den blir smidig, kavla ut den med hjälp av en kavel och täck in en ugnssäker pajform med degen. Storlek cirka 20-30 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i frysen i 10 minuter innan den får gå in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Efter gräddningen får skalet svalna helt i formen innan man häller i lemon curd.


Lemon curd
2 dl citronsaft från cirka 3 citroner
2 dl socker
3 ägg
125 gr smör
1 gelatinblad

Ta en tjockbottnad kastrull och koka upp citronsaften med 1 dl socker. Under tiden den kokar upp vispar du äggen tillsammans med resterande socker luftigt. Blötlägg gelatinbladet. Ta av citronen från plattan och sänk värmen till det lägsta. Ta fram en visp och vispa försiktigt i äggsmeten i citronsaften, lite åt gången och rör hela tiden annars spricker den.

När alla ägg är nedvispade i citronsaften ska curden sjuda sig tjock på den lägsta graden på spisen, man måste röra i den hela tiden och vara noga med att vispa i botten på kastrullen, detta tar ca 3-5 minuter. När curden har tjocknat tas den av från plattan och gelatinet får smälta ner i den, vispa under tiden ned smöret.

Låt den svalna helt innan pajskalet fylls med curd. Plasta och ställ in i kylen under natten (eller minst 4 timmar så att den hinner sätta sig ordentligt). När pajen ska ätas vispas en italiensk maräng för att toppa det hela.

Italiensk maräng
0,75 dl vatten
2 dl socker
3 äggvitor
1/2 krm salt

Koka upp vatten och socker till en temperatur på 122 grader. Ta tempen med en termometer. Vispa under tiden upp äggvitorna och saltet till ett fast skum med hjälp av en elvisp eller matberedare. När sockret fått rätt temperatur hälls det försiktigt i äggvitorna under hård vispning, när allt sockervatten har vispats i ska marängen vispas i 10 minuter eller tills att marängen svalnat av. När du fått en glansig och seg maräng i bunken breder du ut den på pajen. Dra gärna lite med en sked så att det blir små toppar av marängen. Avsluta med att bränna av pajen med en handbrännare eller i ugn på 250 grader i 1 minut så att marängen får en vacker brun färg på topparna.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

Ny hemsida


Kolla in Lyst Forms nya hemsida! Mycket snygg, tycker Dalaliv. 





.

tisdag 1 april 2014

Dalarna/Nya Zeeland



Amanda Möttönen från Dalarna/Nya Zeeland studerar på Katedralskolan i Uppsala. Under helgens skolutställning visade Amanda bilder från sina två kulturella bakgrunder.

"Jag ville undersöka vad som händer när man blandar olika element från Dalarna och Nya Zeeland för att kanske kunna förstå hur jag har påverkats av mina bakgrunder. Jag ville också veta vad som händer när två kulturer möts. Det jag kom fram till var att dessa helt olika kulturer, från olika sidor av världen, funkar väldigt bra tillsammans. Man ska heller inte vara rädd för nya eller annorlunda kulturer och traditioner."

Mycket klokt sagt, Amanda, och stort tack för att vi får visa dina bilder här på Dalaliv!

Vårens första


Här är vårens första Hem i Dalarna - ifall du inte fick den i din brevlåda i helgen:

http://www.hemidalarna.se/hemidalarna/index.html

Trevlig läsning!


















.

måndag 31 mars 2014

Grann påsktupp


Ett blomstrande kuckeliku hittar du på Annas Hem i Hantverksbyn i Borlänge!

http://annas-hem.blogspot.se/






.

Efter vintervilan


Har varit "utomläns" med härliga vänner i helgen. Har skidat på längden och tvären och haft det jättebra. Hoppas att du också fick en fin helg! Kanske låste du upp stugdörren efter vintervilan - här en solvarm entré på en fäbod i Oxberg.

Foto: Annki Lindeström (Tack!)






.

onsdag 26 mars 2014

Trädgårdsmästare Blomqvist: Träd värda vård




Nu är det fina dagar i Dalarna och skönt att vara ute och jobba i vårsolen. Idag har jag varit på en gammal gård i en av Leksandsbyarna och hjälpt en bekant med beskärning av hennes äppelträd – åtta, nio stycken i varierande storlek och ålder.

Det var inget svårt jobb, nästan en ren njutning faktiskt eftersom träden var välskötta och regelbundet beskurna sedan många år. Några av dem var riktigt gamla, delvis ihåliga och till och med ärrade av lågorna från en tidigare brand i ett intilliggande uthus. Ändå var de fortfarande friska och fulla av växtkraft.
Nästan alla husägare har ju åtminstone ett fruktträd (oftast äpple) på tomten. Med bara lite omvårdnad blir de en prydnad för hela gården. Så ta hand om era träd, det är de värda!

För knappt ett år sedan skrev jag lite mer om trädbeskärning. Gå gärna in och läs texten:

Klipp och såga lugnt – och lämna inga ”rockhängare”!

Text & foto: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html




.

onsdag 19 mars 2014

Saras Smaker: BBQ-glaze och överfulla potatisar


"En BBQ-glaze som du kan pensla kött med och servera som en god sås. De överfulla gratinerade potatisarna passar bra till såsen och det grillade."

BBQ glaze med torkade kryddor

500 ml passerade tomater
3 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk allkrydda
2 msk paprikapulver
1 tsk ingefära
1 krm chilipulver
5 msk worcestersås
6 msk ljus sirap
4 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
3 msk whisky

Blanda allt utom honung och whisky i en kastrull. Koka upp såsen, låt sjuda i 20 minuter. Var noga med att röra under tidens gång, när det är 5 minuter kvar får honung och whisky gå med i såsen.
Såsen är nu klar att använda både till att pensla på köttet när man grillar det och ha som god sås vid sidan om.


Gratinerade överfulla potatisar

4 portioner

12 hela potatisar (modell mjöliga och cirka 6-7 cm stora)
flingsalt

Tvätta potatisen med skalet på. Strö lite flingsalt i botten på en ugnssäker form. Lägg i de hela potatisarna i formen och kör dem klara i ugnen på 150 grader i cirka 1 timme, beroende på storleken. Känn med en potatissticka så att du vet när de är helt klara.

Under tiden potatisarna svalnar lite, blandar du till:

1 liten rödlök - finhackad
1/2 dl hackad gräslök
125 gr mozzarella i mindre tärningar
1 1/2 dl crème fraiche
1 tsk flingsalt
5 varv med svartpepparkvarnen

Skär sedan av toppen på potatisarna och gröp ur alla potatisar så att de blir tomma skal som du sedan kan fylla. Hacka igenom den urgröpta potatisen och blanda med lök- och mozzarellablandningen. Fyll de tomma skalen med blandningen och fyll dem ordentligt. Ställ över i ugnsformen igen. Gratinera i ugn på 200 grader i cirka 15-20 minuter tills att mozzarellan smälter i potatisarna och de fått en vacker gyllenbrun färg.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här: http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

tisdag 18 mars 2014

Siljan är hennes hav


Bläddrade i Damernas Värld i ett väntrum i Mora och fann modeskaparen Nygårds Anna Bengtssons kärleksförklaring till sin hembygd.





.

måndag 17 mars 2014

Dalaliv presenterar: GÅVAN


Present- och inredningsbutik i Leksand med blandat sortiment - här hittar du dalainspirerade artiklar och mycket annat!

Butiken drivs av Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) - allt överskott går till förbundet. Den som handlar på Gåvan bidrar till ett gott ändamål!

Läs mer om butiken på www.sdr.org samt på SDR Gåvan på facebook.

Varmt välkommen till Dalalivs guide på www.dalaliv.se !