fredag 27 maj 2011

Saras Smaker bjuder på torsk med ljummen primörsallad



Pocherad torskrygg med citronhollandaise med ljummen primörsallad

800 gr torsk eller annan vit fisk
salt
vitpepparkorn
lagerblad

Skär upp torsken i portionsbitar och koka under tiden upp vatten i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kryddorna, när vattnet har nått kokpunkten sänk då värmen till det lägsta. Lägg i torsken och låt den gå klart i lagen under lock, kolla fisken med termometern så den kommer upp i 52 grader, beroende på storlek på fisken är det säkrast att gå på temperaturen.

Citronhollandaise

3 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
1/2 st schalottenlök finhackad
3 stjälkar persilja
4 vitpepparkorn hela
150 gr smält smör
4 äggulor
rivet skal från 1 citron + 2 msk citronsaft
salt

Koka en reduktion på vinäger, vatten, vitpeppar, lök och persiljestjälkar, låt den koka ner till hälften och sila den sedan genom en fintrådig sil så den blir helt klar. Viktigt när man ska vispa en hollandaise eller bearnaise är att det inte är för varmt i kastrullen, enklast är att vispa över ett vattenbad eller vara väldigt noga med att dra av kastrullen från värmen i omgångar under vispningen. Vispa ner äggulorna en och en i reduktionen, så de bildar en ljus tjock creme, slå i smöret i en tunn stråle under kraftig vispning, när den är tjock och fin rivs citronskalet ner och spetsas med citronsaften smaka av med salt. Såsen serveras ljummen eller kall till så man undviker att den spricker under värmebehandling.

Ljummen primörsallad

4 kokta ägg - kvartade
12 st rädisor halverade
1 litet huvud blomkål, i buketter
16 st sparrisar
2 st vårlökar fint skuren

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten och koka grönsakerna i olika omgångar, börja med blomkålen, efter ca. 2 minuter får sparrisen gå i.
Sjud dem sedan tills de är klara i cirka 4-5 minuter. Häll av vattnet och blanda i vårlöken och rädisorna så de får gå klar snabbt i ångorna från primörerna, lägg upp på ett stort fat och fördela ägget över salladen. Servera fisken på primörerna och toppa med en klick citronhollandaise, servera resten av såsen vid sidan om. Denna rätt är god som den är med ett nybakt gott bröd till eller om man känner att det saknas något, varför inte lite dillkokt färsk potatis till?

onsdag 18 maj 2011

Eurovision i Leksandsdräkt



Med helgens Eurovision Song Contest i färskt minne bjuder Dalaliv på ett minne från förr: Alice Babs i Leksandsdräkt som framför Sveriges bidrag "Lilla stjärna" år 1958 i Hilversum, Nederländerna.

tisdag 17 maj 2011

Kus Kari i Tällberg


Foto: ©Trons
Vill du baka tunnbröd, lyssna på Leksandsmål och lära dig om folkdräkter? Boka in några timmar med härliga Kus Kari i hennes må-bra-hus i Tällberg. Ta med familj och vänner och kliv in i värmen. Prova gärna "öspa" som är gjord på svagdricka.

www.kuskari.se

måndag 16 maj 2011

Saras Smaker bjuder på enkel, snabb och lyxig smakfröjd


Vit chokladpannacotta
(6 små espressokoppar)

2,5 dl grädde
100 gr vit choklad
1 gelatinblad

Börja med att lägga gelatinbladet i blöt. Värm upp grädden i en kastrull, innan den börjar koka tag av den från plattan och ha i chokladen så den smälter. Rör under tidens gång. När grädden är slät får även gelatinet smälta i grädden. Låt svalna något innan pannacottan hälls upp i kopparna. Plasta sedan in och ställ in i kylen minst 2 timmar innan servering. Går utmärkt att förbereda dagen innan.

Rabarberkompott
3 fina rabarberstänger
1 dl socker
1 msk citronsaft

Hälften av rabarbern finskäres till tunna skivor och den andra grovhackas och blandas med sockret i en kastrull, sätt kastrullen på spisen och låt koka upp under låg värme så sockret smälter sakta.
Ha i citronsaften och låt sjuda till rabarbern är helt mjuk, cirka 5-6 minuter. Mixa sönder till en tjock kräm, blanda i de finskurna bitarna medan den fortfarande är lite varm, på det sättet blir de inte helt råa utan får en fin brytning till krämen med lite tuggmotstånd.

måndag 9 maj 2011

Dalakitsch














Det går inte att ta miste på i vilket län Dalaliv fann dessa loppisprylar. Vi letade dalakitsch och fann allt mellan himmel och jord. Det enda vi köpte med oss hem var den röda plåtburken, den blå dito hoppas vi finns kvar nästa gång vi kommer.

tisdag 29 mars 2011

Kajs kurbits i Paris


Kolla in denna annorlunda blomsterinstallation - en levande kurbits i Paris. Bilden fann vi på dalabördige blomsterkonstnären Gunnar Kajs hemsida. Något för den egna gräsmattan i sommar?
www.kaj.se

måndag 28 mars 2011