fredag 15 februari 2013

Saras Smaker: Tre små söta från samma deg

Bild: Saras Smaker: Tre små söta från samma deg

Småkakor med apelsin och basilikamarmelad
Limerullar med ett frostat täcke av cocos och vit choklad
Små bittra chokladslantar med mandel

Recepten hittar du här: 

http://dalaliv.blogspot.se/2013/02/saras-smaker-tre-sma-sota-fran-samma-deg.html

Recept och foto: Sara Nyström


Grunddegen - en enkel mördeg

200 gr smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 äggula

Blanda och arbeta snabbt ihop mjöl, socker, smör och äggula. Låt sedan degen vila i kylen cirka 20 minuter.
Dela sedan upp degen i tre lika stora delar och baka följande kakor, en i taget.

Småkakor med apelsin och basilikamarmelad
(cirka 25 st.)

1/3 mördeg
1/2 dl apelsinmarmelad
10 finhackade färska basilikablad

Blanda ner basilikan i apelsinmarmeladen och rör ihop väl. Forma mördegen till små och runda bollar och lägg upp på en ugnsplåt med bakpapper. Använd sedan tummen och gör små gropar i kakorna så att små "skålar" bildas.
Fyll med apelsin/basilikamarmelad och grädda av i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna något på plåten innan de får svalna helt på en tallrik.


Limerullar med ett frostat täcke av cocos och vit choklad

(cirka.25 st.)

1/3 mördegsgrund
skal från 1 lime
saft från 1/3 lime

2 dl cocosflingor
100 gr vit choklad
1 tsk matolja

Riv ner limeskalet och pressa limesaften över mördegen. Arbeta snabbt ihop degen. Dela upp den
i fyra delar och rulla dem till en centimeter tjocka längder. Dela med en kniv så att varje del blir 5 centimeter lång. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och grädda av i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Under tiden smälts choklad tillsammans med matolja i ett vattenbad på spisen. Rör noga under tiden.
När "kaksticksen" svalnat helt doppas de i chokladen och rullas därefter i cocosflingorna.

Ett litet tips: ha en tallrik i frysen och när sticksen rullats i cocos läggs de på den frysta tallriken. På så sätt stelnar de fortare och du minimerar kladd.

Små bittra chokladslantar med mandel

(cirka 25 st.)

1/3 mördegsgrund
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 msk kakao

30 gr mörk choklad 70%
1/2 dl finhackad mandel

Blanda i kakao och vaniljpulver i mördegen och arbeta in det snabbt. Forma sedan små bollar och tryck till dem med en sked så de blir jämna och släta som små slantar.
Grädda i ugn på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna på plåten. Smält chokladen och ringla lite över varje kaka . Strössla med mandeln. Dessa småkakor är perfekta att ha i frysen och tas fram när man vill bjuda på det lilla extra till kaffet.

Fler recept från Saras Smaker hittar du här!

Recept och foto: Sara Nyström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar