onsdag 19 juni 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Intensiv tid i trädgården


"Nu har Hildasholm öppnat för säsongen och i trädgården är det en intensiv tid. Allt händer samtidigt: Rabatter ska förberedas och plantor sättas ut. Samtidigt växer ogräset som mest, en del perenner sticker iväg i höjden och behöver stöd, pumpar strejkar mm. Det är rätt rörigt och man blir gärna lite uppstressad. Som ansvarig för trädgårdsskötseln är det lätt att bara se problemen, allt man inte hunnit med och det man är missnöjd med. Därför tog jag kameran och gick runt i trädgården och knäppte lite bilder på sånt som är fint just nu. Det är ganska mycket!

Och jag är rätt säker på att vi snart ska vara ikapp när det gäller skötseln och annat också. Min erfarenhet är att arbetet blir bäst utfört om man gör det lugnt och metodiskt, utan att jäkta för mycket. Det blir dessutom mycket roligare då..."


Den stora Agapanthusplantan (afrikas blå lilja) fick vi av en snäll besökare häromåret. Nu blommar den i en stor kruka utanför köket.


Aklejan sprider sig lätt i trädgården och eftersom den är trädgårdsmästarens favoritblomma tillåts den slå sig ner lite överallt.

Bondpionen i Medicinalträdgården slår ut vilken dag som helst.

 Intill "Nedsänkta trädgården" är det de gula dagliljornas tid just nu.

Till glädje för alla som saknade Ekotemplet ifjol står nu ett helt nybyggt tempel på plats, dock på en säkrare plats, lite längre från den eroderade slänten. Stefan Östberg, Byggnadsvård i Dalarna, har byggt den nygjorda kopian av det gamla templet.

 Kaprifolen tittar fram under takfoten på Lusthuset.

 Kvannen är Medicinalträdgårdens jätte. Gör sig bra mot härbrets faluröda timmervägg.

 De första orientvallmoblommorna har öppnat sig i Enbusketrädgården.

De små spireahäckarna i Påfågelträdgården är nyklippta och omfamnar de blommande tusenskönorna.


Fler texter och foton av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:

http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar