torsdag 3 november 2011

Saras Smaker: Honungsdroppad morots- och äppelsallad


"Fräsch sallad att servera till viltskav eller köttbullar. Passar också jättebra som förrätt tillsammans med kallrökt skinka och örtrostade krutonger."

3 morötter
1 grönt äpple
1 dl blandade frön (t ex pumpa, melon och solrosfrön)
1 msk honung
1 msk vit balsamvinäger
1,5 msk olivolja
salt och svartpeppar

Börja med att tvätta äpplet och skär det i små tärningar på cirka 0,5 cm. Värm sedan upp honungen lite snabbt i en liten skål i vattenbad eller i micron, bara så den blir lösare (går även utmärkt att använda acaciahonung). Låt den sedan svalna ett tag.
Blanda i vinägern och olivoljan och smaka av med salt och svartpeppar. Häll över honungsoljan på äppeltärningarna och låt dem stå till sig lite. Skala sedan morötterna och när det yttersta skalet är borta är det bara och fortsätta att låta skalaren gå över moroten så länge det går. När alla morötter är strimlade förvaras de i kylen tills de ska serveras och då blandas de marinerade äpplena i tillsammans med frön. Blanda och servera som tillbehör till viltskav eller köttbullar. Passar också riktigt bra som förrätt tillsammans med kallrökt skinka och örtrostade krutonger.

onsdag 2 november 2011

Dalarna och topparna"Korta fraser av ord och hälsningar talar till mig och knyter band med en historia jag inte vill glömma. I vår allt mer snabbsnurrande värld kan några ynka bokstäver få en betydelse. Som i detta fall, i en gästbok uppe i en stuga på Asaklittsbergets topp i Leksand. Av alla besökare som varit här före mig syns inte ett spår rent fysiskt, om det inte hade varit för gästboken…

Torkat bläck berättar att vi delat samma upplevelse, det är bara sällskapet, tidpunkten, årstiden och vädret som skiljer oss åt. I vår del av världen, i Dalarna, finns det fullt av bergstoppar och gästböcker. Ta för vana att bestiga bergen och bläddra i böckerna när du har chansen. Insikterna och utsikterna får du köpet."

(Johan Pellas)

Kulturrunda i helgen


Åk på Kulturrundan i helgen, 5-6 november kl 11-17. Efter Hyttvägen i centrala Sunnansjö kan du promenera och besöka bland annat följande:

Sunnansjö gamla kvarn - Ulla D Carlsson olja, akvarell och skulpturer

Sunnansjö Herrgård - privat samling med kända konstnärer

Ateljè Vävglädje - textil skaparglädje och Leni Lindmark vid drejskivan

I Norhyttan finns Janersgårdens cafè - KONSTiga bakverk, brödhistoria och cafè med sopplunch

måndag 31 oktober 2011

Pilgården i Siljansnäs


I Almo by i Siljansnäs, Leksand, finns en inredningsbutik som Dalaliv är nyfiken på.

Läs mer