tisdag 30 december 2014

Saras Smaker: Vinbrässerad kyckling med serranoskinka, risotto och torkade körsbärstomater


(4 portioner)

4 kycklingfiléer
4 skivor serranoskinka
salt & svartpeppar
1 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 skivade vitlöksklyftor
1 msk citronsaft

Börja med att putsa av kycklingfiléerna. Gör ett djupt snitt längs sidan av kycklingfilén men var noga med att inte skära helt igenom. "Fläk" upp filéerna och banka dem lite lätt. Salta och peppra och lägg sedan på en skiva serranoskinka på varje filé. Rulla ihop filéerna till rullader och bind ihop så att de ej rullar upp sig.

Värm upp en gryta och bryn sedan på rulladerna i smör. Tillsätt vin och vrid ned värmen på låg temperatur. Låt reduceras i två minuter. Häll i grädde och vitlök och låt rulladerna sjuda i cirka 25 minuter. Dubbelkolla med termometern, innertemperaturen ska vara 70 grader. Låt rulladerna svalna i grytan tills att de serveras. Ta då upp och skär i 2 cm tjocka skivor. Sila såsen och låt den koka upp.

3 dl aborioris
1 gul lök
1 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
2 msk färsk dragon (alt. 1 1/2 msk torkad)
150 gr Västerbottenost
salt & vitpeppar

Börja med att hacka löken fint. Fräs på i en kastrull med olivolja i 1 minut utan att den tar färg. Tillsätt aborioriset och rör runt. Häll i vinet och låt det reduceras en liten stund. Tillsätt buljong och dragon och låt riset svälla på medelhög värme i cirka 15-18 minuter. Rör om under tiden så att det inte bränner fast. När riset har en liten kärna kvar tas det av värmen. Tillsätt osten och rör ordentlig tills att osten smält. Smaka av med salt och lite peppar.

4 kvistar med körsbärstomater (5 tomater per person)
grovsalt

Tvätta tomaterna försiktigt så att de ej lossnar från kvisten. Torka av dem och lägg dem på en ugnsplåt med grovsalt i botten. Baka av tomatkvistarna i ugnen på 100 grader i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt dem svalna.

ruccola till servering

Använd djupa tallrikar till uppläggningen. Lägg risotto i botten och kycklingen ovanpå. Häll på lite av vinsåsen och toppa med färsk ruccola och torkade kvisttomater.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

måndag 29 december 2014

En fiolkurs under granen


Trots att min man gillar ordvitsar gick han bet på julklappens innehåll. Till slut fick jag lov att avslöja att han och jag skulle tillbringa ett par timmar med att prova på att spela fiol hemma hos Dan Gidlöf
i Leksand. Dan är fiollärare och musikterapeut och jag hade förberett honom på att vi är ett omusikaliskt par. Det verkade dock inte skrämma honom... Här är några minnesbilder från dagens roliga upplevelse. Läs mer om Dans kurser på www.fiolkurs.com


Dan Gidlöf tar emot elever i sitt hem på Gamla Källberget i Leksand.
Ute var det vitt och kallt, inne var det julpyntat och mysigt.


Vi välkomnades av en värmande kakelugn i "lektionssalen".


Dan Gidlöf är en skicklig spelman. Här spelar han en trudelutt för oss. Det ser ju så lätt ut...


Enligt Dan älskar familjens katt att lyssna när eleverna övar. Jag kan
avslöja att han inte stod ut hela tiden som vi var där...


Jaha, nu är det bara att plocka upp en fiol och börja spela. Eller?


Efter en genomgång av fiolens olika delar får vi lära oss från
grunden enligt den japanska Suzukimetoden.


Det här var skoj! Men oj så svårt. Bara att hålla fiolen och stråken rätt fick jag kämpa med.
Som tur är har Dan begåvats med en stor portion tålamod.


 Efter en stund var det dags för fikapaus, lilla kissen hängde med ut i köket.


Dan dukade fram kaffe och goda kakor vid granen och brasan.


Mysigt att sitta ned och fika men vi är ivriga att få fortsätta med "musicerandet".


Om somrarna tar Dan emot grupper i stallet ute på gården och tar med sina elever till spelmansstämman i Bingsjö. Om vi tränar flitigt kanske vi får följa med?



.


Promenad mot solnedgången



Det var en obeskrivlig känsla att promenera mot solnedgången i går. Tillsammans med fin familj befann jag mig ute på Runns is precis vid rätt tillfälle. Fick ett par fina bilder att spara från detta vinterminne.





.