fredag 21 februari 2014

Snörikt


Snacka om snö idag! Fann till och med en skidåkerska vid kontorsknuten... Trevlig helg!.

torsdag 20 februari 2014

Saras Smaker: Spenatrisotto, lax och syrade grönsaker"Med lite planering blir detta en god och fräsch middag på knappa 30 minuter!"

4 portioner

Spenatrisotto
1 liten gul lök
3 dl arborioris
1 msk olivolja
7-8 dl grönsaksbuljong
70 gr riven hårdost, t ex Parmesan eller Pecorino
200 gr hackad fryst spenat
1,5 dl lätt crème fraîche
salt och svartpeppar

Skala och hacka löken fint. Fräs i kastrull med olivolja. Tillsätt ris och låt fräsa med någon sekund. Mata sedan riset med buljongen lite åt gången. Börja med 4 dl och späd sedan på under tiden som riset suger upp vätskan. Sänk värmen på plattan och rör under hela tiden, 20 minuter. Under tiden riset kokas klart värms spenat och crème fraîche upp i en annan kastrull. Smaka av med salt och lite svartpeppar. Ta kastrullen åt sidan när det kokat upp. När sedan riset är klart blandar du i spenaten och den rivna osten. Smaka av med lite salt och peppar.

Serveras på direkten!

Lax
4 portionsbitar lax
5 dl het buljong, fisk alt. grönsak
salt och peppar

Lägg laxen i en ugnssäker form, salta och peppra. Häll över buljongen och ställ in i ugnen på 125 grader i cirka 12-15 minuter beroende på laxens storlek. Enklast är att använda en termometer och låta den larma på innertemperaturen 54 grader.

Syrad tomat och gurka
250 gr körsbärstomater
15 cm gurka
2 msk olivolja
1 tsk citronsaft
2 nypor havssalt
3 drag med svartpepparkvarnen

Skala och kärna ur gurkan. Skär i bitar på cirka 0,5 cm. Tvätta och skär tomaterna i klyftor. Blanda grönsakerna i en skål, tillsätt olivolja, citronsaft, havssalt och svartpeppar. Låt dra tills den ska ätas.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html


.