fredag 13 juni 2014

"Sjung om studentens lyckliga dar..."


Minutfärsk bild från studentfirandet i Leksand. Glad sommar alla studenter och andra skolelever!
.

Sommarbutik i Leksand


Äntligen fick jag tid att besöka sommarbutiken Oknutt i Leksand som bland annat drivs av "Dalaliv-företagen" Carinas Smedja, ReformDesign och Lokgården. Kul initiativ av ett kreativt gäng!

www.carinassmedja.se

www.reformdesign.se 

www.lokgarden.se.torsdag 12 juni 2014

Säsongsöppning och boksläppMålargården säsongsöppnar nu på lördag, 14 juni! Och nästa vecka, på midsommardagen, har man boksläpp av Café Dalarna bland kakor och bullar. Det vill du inte missa!

www.malargarden.net


 


Dalaliv presenterar: Korså Herrgårdscafé


Korså bruk, med anor från 1842, ligger bara några mil öster om Falun och Sundborn. Att besöka denna bruksmiljö är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden. Här finns mycket att se och uppleva och i herrgårdscaféet kan du njuta av hembakat kaffebröd och enklare hemlagade luncher. Vintertid serverar vi även mustiga soppor.

Beroende på säsong har vi flera olika aktiviteter att erbjuda, nu närmast en konstutställning som invigs söndag 15 juni kl 15. Vid soligt väder fikar du ute i vår trädgård, när det är kyligt tänder vi brasan inne i den mysiga herrgårdsmiljön. Sommaren 2014 är caféet öppet torsdag-söndag klockan 12-18.

Varmt välkommen hälsar Anna-Lena Olsson och Johanna Olzon!

www.korsabruk.se
.

Trädgårdsmästare Blomqvist: Min favoritblomma
Just nu blommar aklejan överdådigt på Hildasholm. Eftersom den lätt självsår sig växer den lite överallt, inte bara i sina ursprungliga planteringar. Den har slagit sig ner i häckar, utmed husgrunder, längs stigarna i naturen och i rabatter avsedda för andra växter. Men den tillåts nästan alltid göra det. Det går inte att bli förargad på aklejor...
Text & foto: Ingemar Blomqvist.

Saras Smaker: Sommartårta


"En fräsch tårta - inte är för söt -
som har en härlig eftersmak av basilika En sommartårta med en italiensk twist."

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund bakform med lös botten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten och rör om väl. Häll upp i formen. Grädda i 35 minuter på 175 grader. Låt sedan kakan svalna något innan den tas lös från formen och får svalna helt på ett galler. När den har svalnat helt skärs den upp i tre lager.

Tårtfyllning 1: Rabarber- och jordgubbskompott
2 stjälkar rabarber
10 st stora jordgubbar
1 dl socker

Tvätta och skala rabarbern, skär den i tunna skivor och blanda med sockret i en kastrull. Kvarta jordgubbarna och blanda även med dem, koka sedan upp rabarber/jordgubbar på låg värme och låt det puttra ihop i 5 minuter tills rabarbern har kokat sönder. Häll upp kompotten och låt den svalna i kylen. Detta går utmärkt att förbereda den dagen innan.

Tårtfyllning 2: Creme med basilika och mascarpone
1 kruka färsk basilika
1 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver (1 msk vaniljsocker)
2 msk florsocker
250 gr mascarponeost

Börja med och ta fram en stavmixer och en bra bunke att mixa allt i. Plocka ner alla blad från basilikakrukan i bunken, häll i grädden och vaniljpulvret. Mixa i några sekunder med stavmixern. Går även att finhacka basilikan och vispa upp grädden, men smakerna blir mycket mer intensiva om man mixar plus att det går så mycket snabbare. Blanda sedan basilikagrädden med mascarpone-osten och florsockret.

Börja med rabarber/jordgubbskompotten i det understa lagret av tårtan och sedan med cremen i det andra. Plasta sedan i tårtan och låt den stå och safta till sig i kylen i minst 6 timmar.

Till garneringen
3 1/2 dl grädde uppvispad
jordgubbar
färsk basilika

Börja med och bre på grädde i ett tunt lager över hela tårtan och spritsa sedan kanterna. Dela jordgubbarna på hälften och lägg dem i cirklar på toppen, toppa sedan bara med lite färsk basilika.

Recept & foto: Sara Nyström


Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.

måndag 9 juni 2014

Hälsotips - ayurveda vid Siljan


Ta hand om din hälsa på Vedic Treat Siljan, 14–19 augusti. Ayurveda, akupunktur, vegetarisk kost, yoga och fridfullt boende - precis som på ett ayurvediskt sjukhus i Indien fast i Leksand vid Siljan.
I tre års tid har akupunktören och naprapaten Susanne Lindström planerat för att öppna en ayurvedisk klinik i Sverige. Den ska fungera precis som ett ayurvediskt sjukhus i Indien, men i Leksand erbjuds ayurveda och akupunktur under ett och samma tak. Teamet består av ayurvedisk läkare, diplomerad akupunktör, ayurvedaterapeuter, yogainstruktör och kock.

www.vedicakupunktur.se
.


Liten trädgårdsutflykt


Den varma söndagen bjöd på flera roliga upplevelser. Här ser du några minnesbilder från vår utflykt till Bäsna Trädgård mellan Gagnef och Borlänge. Oj, vilken mix av stilar det finns där - och massor av vackra växter.