fredag 14 oktober 2011

Per Morbergs matresa i Dalarna


Per Morberg reser till knäckebrödsbältet i Dalarna och Härjedalen. Han lagar rårakor med fläsk, kärnar smör av mjölk från fjällkor och lär sig baka det traditionella tunnbrödet tuttul. Middagsmenyn består av tuttulrulle med rökt kött, röding i papper och blandade ostar med rabarbermarmelad till dessert.

Se programmet

Saras smaker: Rotsaksgryta med lax och sweet chili-yoghurt


(4 portioner)

Rotsaksgryta med lax:

2 sötpotatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 färsk fänkål
2 burkar á 500 gram med passerade tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad hummerfond
1 msk färskriven ingefära eller 1 tsk torkad
2 dl vitt vin
salt och cayennepeppar
ev. några stänk citronsaft

500 gram lax i kuber
200 gram räkor

Skala och skär rotsakerna i 1,5 x 1,5 cm tjocka tärningar, finhacka löken och strimla fänkålen grovt. Ta över grönsakerna i en kastrull och tillsätt vinet och hummerfonden, låt det sedan koka upp på spisen och sjuda i någon minut. Ha i de passerade tomaterna tillsammans med vitlöken som pressas i och ingefäran. Sedan får rotsakerna sjuda på svag värme i cirka 40 min, provsmaka på rotsakerna så du blir nöjd med konsistensen. Smaka sedan av med salt och cayennepeppar och saknas det lite syra i grytan? Ha då i några stänk av citronen. Laxen får gå i grytan max 4 minuter och då bara på eftervärme så de inte kokar sönder. Alldeles innan servering tillsätts räkorna.

Sweet chili-yoghurt:

2 dl turkisk yoghurt
1 dl sweet chili-sås
0,5 tsk lime

Blanda ihop och ställ in i kylen i väntan på att grytan blir klar. Servera grytan med yoghurten och nybakt bröd.