
(4 portioner)
Rotsaksgryta med lax:
2 sötpotatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 färsk fänkål
2 burkar á 500 gram med passerade tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad hummerfond
1 msk färskriven ingefära
eller 1 tsk torkad
2 dl vitt vin
salt och cayennepeppar
ev. några stänk citronsaft
500 gram lax i kuber
200 gram räkor
Skala och skär rotsakerna i 1,5 x 1,5 cm tjocka tärningar, finhacka löken och strimla fänkålen grovt. Ta över grönsakerna i en kastrull och tillsätt vinet och hummerfonden, låt det sedan koka upp på spisen och sjuda i någon minut. Ha i de passerade tomaterna tillsammans med vitlöken som pressas i och ingefäran. Sedan får rotsakerna sjuda på svag värme i cirka 40 min, provsmaka på rotsakerna så du blir nöjd med konsistensen. Smaka sedan av med salt och cayennepeppar och saknas det lite syra i grytan? Ha då i några stänk av citronen. Laxen får gå i grytan max 4 minuter och då bara på eftervärme så de inte kokar sönder. Alldeles innan servering tillsätts räkorna.
Sweet chili-yoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 dl sweet chili-sås
0,5 tsk lime
Blanda ihop och ställ in i kylen i väntan på att grytan blir klar. Servera grytan med yoghurten och nybakt bröd.