lördag 29 november 2014

Dala-Floda Värdshus


I går bjöds jag på lunchinspiration på Dala-Floda Värdshus. Det var mitt första besök på värdshuset och jag kan avslöja att kärlek uppstod vid första ögonkastet! Den gamla byggnadens alla vinklar och vrår, värdshusets historia, konsten på väggarna, den underbara trädgården, maten och mottagandet. Innan lunchen, som till 100 % bestod av ekologiska råvaror, presenterade Simone Reiche Nordström från Back to Basics Utbildningar i södra Dalarna sin verksamhet (www.backtobasicsutbildningar.se). Simone pratade om hållbart hjärnbruk, om hur man genom att ta hand om sin hjärna och bli medveten om dess fantastiska egenskaper kan förbättra sitt välmående. Dagen gav såväl knopp som kropp näring och min själ blev också mycket nöjd. Jag lovar att det blir fler besök i Dala-Floda framöver och börjar förstå varför bygden kallas "Dalarnas lustgård"!

www.dalafloda-vardshus.se/Djupfryst havtorn.


Palissad av björkar som dekoration och skydd mot vinden.


Egen örtagård vid husknuten.


Timjan plockas året om.
Servetter med påsöm - självklar dekoration på matbordet. 

De gäster som åt kött fick spett med lammfärs från Wålstedts. Jag valde en vegetarisk rätt - rotfruktsbiffar, quinoa med russin, koriander och torkade tomater samt ugnsstekta rotfrukter och tsatsiki.

Uppfriskande chokladsorbet serverades till kaffet. 


Mätta och nöjda lämnar gästerna matsalen. 

 Rum för måltider och möten.Verandan till gårdshuset där det finns ett mötesrum och tre gästrum, bland annat det rum som brudpar brukar övernatta i. Timmerhuset har tidigare stått i Tällberg och flyttades hit för inte så länge sedan.Interiör från gårdshusets övervåning.


Dala-Floda Värdshus ägs och drivs av detta härliga par - Evalotta och Per Ersson.
Som ni ser på förklädesmunderingen så är det Per som tillagar maten.

Värdshuset ligger vid Flosjöns södra strand.


Till denna adress, Badvägen 6, återvänder jag gärna!

 

Längs den slingrande byvägen ligger många vackra gårdar.


Tällbergs Leva & Bo


Det är alltid lika skoj att hälsa på i Lena Yttermans härliga butik som ligger på Sturängsgattu 8, en av vägarna mellan Åkerblads och Tällbergsstranden. Här kommer några minnesbilder från mitt senaste besök. http://www.tallbergslevaobobutik.blogspot.se/


tisdag 25 november 2014

Hämta Dalaliv här


Dalalivs premiärmagasin har blivit mycket väl mottaget! Tack för alla glada grattishälsningar! Du som ännu inte hämtat ditt exemplar kan kika i denna lista med butiker, turistbyråer, caféer och hotell där magasinet finns att hämta. Du kan också läsa det på nätet: http://www.dalaliv.se/magasindalaliv.html

Mvh/Åsa & Lina

PS Med reservation för att magasinen kan ha tagit slut på vissa ställen - i listan finns telefonnummer så slå gärna en signal innan och kolla! DS
.

måndag 24 november 2014

Saras Smaker: Matig sallad med kallrökt lax och saffranskeso


4 portioner

300 g kallrökt lax i tunna skivor
4 portioner fullkornscouscous
200 g färsk broccoli
200 g färsk blomkål
1 stor morot
1 kruka romansallad
4 kokta ägg
200 g förkokta gröna bönor
1 liten röd lök
3 msk hackad persilja
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
salt & svartpeppar

500 ml naturell keso
0,5 g saffran
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft
salt

Börja med att göra saffranskeson så att den får stå och dra minst 1 timme i kylen. Blanda keso och saffran. Riv ned vitlöken, blanda och smaksätt med citron och lite salt. Sedan gör du salladen. Ta de förkokta gröna bönorna och lägg dem i en bunke. Hacka rödlöken fint och blanda ned i bönorna, tillsätt även den hackade persiljan, olivoljan, balsamvinägern och smaka av med salt och svartpeppar.

Koka upp couscous enligt anvisningarna på paketet och låt svalna. Skär ned broccoli och blomkål till riktigt små buketter. Skala av det yttersta skalet på moroten och kasta det, fortsätt sedan att skala resten av moroten så att du får långa strimlor. Blanda broccoli, blomkål och morot tillsammans med den avsvalnade couscousen. Vänd ned bönorna som du just marinerat.

Vid servering läggs de tunna skivorna av kallrökt lax i botten på tallriken. Sedan lägger du på romansalladen och ordentligt med couscoussalladen. Kvarta över det kokta äggen och lägg på en rejäl klick saffranskeso.


Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html