torsdag 28 juni 2012

Saras Smaker: Sommartårta med rabarber, jordgubbar och basilikamascarponecreme
"En fräsch tårta som inte är för söt och som har en härlig eftersmak av basilika.  En sommartårta med italiensk twist."

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en rund bakform med lös botten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten och rör om väl och häll upp i formen. Grädda i 35 minuter på 175 grader. Låt sedan kakan svalna något innan den tas lös från formen och får svalna helt på ett galler. När den har svalnat helt skärs den upp i tre lager.

 Tårtfyllning 1: Rabarber- och jordgubbskompott
2 stjälkar rabarber
10 st stora jordgubbar
1 dl socker

Tvätta och skala rabarbern, skär den i tunna skivor och blanda med sockret i en kastrull.
Kvarta jordgubbarna och blanda även med dem, koka sedan upp rabarber/jordgubbar på
låg värme och låt det puttra ihop i 5 minuter tills rabarbern har kokat sönder. Häll upp kompotten och låt den svalna i kylen. går utmärkt att förbereda den dagen innan.

Tårtfyllning 2:Basilikamascarponecreme
1 kruka med färsk basilika
1 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver (1 msk vaniljsocker)
2 msk florsocker
250 gr mascarponeost

Börja med och ta fram en stavmixer och en bra bunke att mixa allt i. Plocka ner alla blad från basilikakrukan i bunken, häll i grädden och vaniljpulvret. Mixa i några sekunder med stavmixern. Går även att finhacka basilikan och vispa upp grädden, men smakerna blir mycket mer intensiva om man mixar plus att det går så mycket snabbare. Blanda sedan basilikagrädden med mascarponeosten och florsockret.

Börja med rabarber/jordgubbskompotten i det understa lagret av tårtan och sedan basilikamascarponen i det andra. Plasta sedan i tårtan och låt den stå och safta på sig i kylen i minst 6 timmar.

Till garneringen
3 1/2 dl grädde uppvispad
jordgubbar
färsk basilika

Börja med och bre på grädde i ett tunt lager över hela tårtan och spritsa sedan kanterna. Dela jordgubbarna på hälften och lägg dem i cirklar på toppen, toppa sedan bara med lite färsk basilika.

Recept: Sara Nyström, Insjön

onsdag 27 juni 2012