fredag 26 december 2014

Saras Smaker: Gratäng på skinka och curry


8-10 kalla kokta potatisar
8 skivor julskinka
2 bananer
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 msk curry

Skär potatisarna i skivor och lägg hälften i ett lager i en ugnsform. Strimla skinkan och lägg som ett lager över potatisarna. Lägg sedan de sista potatisskivorna på toppen. Mosa sönder bananerna i en bunke med hjälp av en gaffel. Tillsätt curry, crème fraiche och mjölk och blanda om. Häll curry-blandningen över formen och grädda i ugnen på 150 grader i 30 minuter. Serveras med fördel med broccoli och gurka.

Foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

.

måndag 22 december 2014

Saras Smaker: Klassisk sillsallad på nytt sätt


2 hela kokta rödbetor
2 röda äpplen
3 kokta ägg
125 g inlagd sill i tunna bitar

150 g färsk grönkål
2 msk olivolja
salt

Cheddarcreme100 g whiskycheddar
1 dl grädde
1 msk citronsaft
salt & svartpeppar

Börja med grönkålscrispen: skölj och grovdela grönkålen. Lägg mellan hushållspapper så de får torka och lägg sedan på ugnsplåt. Ringla över olivolja och massera runt så att oljan blir jämnt fördelad. Rosta av i ugnen på 175 grader i cirka 10-15 minuter eller tills att de är knapriga. Ta ut och salta. Låt svalna och förvara sedan torrt.

Värm upp grädden lite snabbt, behöver ej kokas upp. Riv ned cheddarost och låt den smälta i grädden. Låt sedan svalna helt och smaka av med citron, salt och svartpeppar. Detta ska serveras rumstempererat och är som ett mellanting mellan ost och smör.

Skär upp rödbetor, äpple och ägg i lika stora klyftor. Blanda ej ihop dessa före serveringen - rödbetorna färgar av sig annars. Skär den inlagda sillen i 1 centimeter tjocka bitar.

Ta fram ett fat och lägg rödbetorna i botten, sedan äppelskivorna och äggklyftorna. Klicka över cheddarcremen och fördela sillen över faten. Toppa med lite grönkålscrisp.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

Julbad?


Julbad? Den här fantastiska bilden är tagen vid sjön Ljugaren norr om Rättvik i dag då Sofie Smårs tog ett uppfriskande dopp efter en lång ridtur.

Foto: Susanna Smårs (Tack Sofie och Susanna för lånet av bilden!)


.