lördag 10 maj 2014

Dalaliv presenterar: Korstäppans Herrgård i Leksand

I går kväll nyinvigdes herrgården med mingel, musik och fantastiskt god mat. Lobby, matsal och salonger är nyinredda av någon med, i mitt tycke, mycket god smak! Jag längtar redan tillbaka...

Läs mer om hotellet och restaurangen på http://www.korstappan.se/.

fredag 9 maj 2014

Trädgårdsmästare Blomqvist: Kallt och ”kuli”
Regn och bara några enstaka plusgrader, igår var höjderna i fjärran vita av nyfallen snö. Det är riktigt ”kallt och kuli”, som det heter här i Leksand. En sådan här dag skulle det vara skönt att ha ett stort och fint växthus att breda ut sig i med jord och plantor. Men tyvärr har vi ännu inget på Hildasholm. Plantorna står fortfarande och trängs under lysrör på ett par bord i den ena flygelbyggnaden. Även fönsterbrädorna är ockuperade. Ytterligare växter har fått flytta hem till min egen inglasade balkong - där det också börjar bli fullt…

Text & foto: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här: 
.

onsdag 7 maj 2014

Vart tog den vägen


"Vart tog den sköna fina våren vägen? Ingen som vet, ingen som vet..." Även i dag bjuder jag på en uppiggande bild som får skänka lite färg i gråvädret!

Dalaliv - det sköna livet i Dalarna - www.dalaliv.se
.

tisdag 6 maj 2014

Dalaliv presenterar: PIRJOBLÅ


PIRJOBLÅ är en butik och ateljé i Siljansnäs i Dalarna. Inspirationen till Pirjos design kommer från tyger och intryck från resten av världen, men det är i Dalarna som hon finner lugnet och skaparglädjen:

"För min del hänger allt vackert ihop och ger näring åt varandra – därför är min butik i Dalarna fylld inte bara av mina kläder, utan även av trivselskapande heminredning, väldoft och vackra saker. De blå bergen bakom Siljans vattenspegel är en del av rekvisitan."

http://www.pirjodesign.se/

Dalaliv hälsar PIRJOBLÅ varmt välkommen till Dalaliv - det sköna livet i Dalarna - http://www.dalaliv.se/

.

Riddare på heltid


Vilken dag! Har varit i Övre Gärdsjö och hälsat på hemma hos Ylwa och Mats Woxmark, som är riddare på heltid, och den kärleksfulle katten Chuck! Kolla in köksbordet som är tillverkat av gamla golvbrädor på benbockar och stolarna med Jobstryck! Snygg kombo!

Läs mer om paret Woxmarks verksamheter på 
http://www.bydha.se/se och http://www.gardsjospelen.se/

.

måndag 5 maj 2014

Solen


Efter en fin dag ser jag fram emot en ännu vackrare solnedgång. Var i Dalarna ser du solen gå ned ikväll?
.

Saras Smaker: Rosépepparinkokt lax med timjanomelett och syrad rödlök


"Laxen är även väldigt god tillsammans med kokt färskpotatis, romsås och en härlig grönsallad."

1 kg lax med skinn
3 dl fiskfond
2 dl vitt vin
2 lagerblad
2 msk krossad rosépeppar
6 vitpepparkorn
1 msk örtsalt
Börja med och putsa laxen och lägg den i en ugnsform med skinnsidan neråt. Koka sedan upp fiskfonden tillsammans med vinet, vitpepparn och lagerbladen, krydda över laxen med örtsaltet och den krossade rosépepparn. Häll över fiskfonden över laxen och ha in formen i ugnen på 100 grader i ca 20-25 min beroende på tjockleken på laxen, inner temperaturen på fisken ska uppnå +54 grader innan den tas ut och får svalna i fonden.
"En krämig och god förrätt eller varför inte bara komplettera med grönsallad och färskt bröd till en härlig vårmiddag!"

Timjanomelett
3 dl mjölk
5 kvistar färsk timjan
4 ägg
salt och vitpeppar
Koka upp mjölken tillsammans med timjankvistarna, låt det sedan svalna något och mixa hastigt med en stavmixer. Vispa upp äggen och sila sedan i timjanmjölken i äggen, smaka av med salt och peppar. Häll över i en mindre ugnsform på cirka 15 x 20 cm, klädd i bakpapper. Baka sedan av omeletten på låg värme, 125 grader i cirka 30 minuter, den ska ha stannat helt innan den plockas ut och får svalna helt innan den serveras.
Syrad rödlök
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 msk socker
Blanda vinäger och socker och rör ihop en stund så sockerkristallerna får smälta, skiva under tiden rödlöken i tunna ringar och förvara den i en liten burk med lock. Häll över sockervinägern på rödlöken och blanda igenom att sätta på locket och skaka ihop dem, låt dem sedan stå i burken i minst 1 timme.
Vid serveringen - börja med en bit omelett i botten och toppa sedan den med lite inkokt lax och syrad rödlök, sojabönor, rostade pumpafrön och lite färskost.

Recept & foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
www.dalaliv.se/sarassmaker.

Triss i tavlor
Delar med mig av tre tavlor från söndagens soliga promenad i "vårknoppeland". Nu vill man trycka på paus!

Dalaliv - det sköna livet i Dalarna - http://www.dalaliv.se

.