fredag 15 juni 2012

Laxpaket på grillen med tomatsallad och fetaostcreme


"En rätt som funkar lika bra inne i ugnen som ute på grillen."
 
4 portionsbitar lax, cirka 150 gr
250 gr körsbärstomater
15 basilikablad
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1/2 msk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar

aluminiumfolie
hyvlat smör till paketen

Börja med att förbereda tomatsalladen genom att dela tomaterna på hälften. Lägg dem i
en bunke tillsammans med vitlök, vin och vinäger. Grovhacka basilikan och blanda ner i
tomaterna. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt sedan tomatsalladen stå i minst en timme så att den får mogna i smakerna.

Riv av fyra bitar folie (cirka 30 x 30 cm) och gör små skålar av dem. Bra hjälpmedel är
att lägga folien i djupa tallrikar så man inte riskerar att hälla bort vätskan av tomaterna.
Fördela sedan tomatsalladen i de fyra paketen och lägg över en laxbit i varje paket. På toppen hyvlas
en skiva smör. Vik sedan ihop till små knytten och se till att de är täta.
Laxpaketen läggs sedan på grillen under lock, de behöver inte vändas under tiden de grillas, tar cirka 15 minuter (men beror på hur tjocka laxbitarna är.) I ugn på 250 grader tar det också cirka 15 minuter.

150 gr fetaost
1 dl lätt crème fraiche
1/2 vitlöksklyfta pressad
några droppar citronsaft

Mixa fetaost med crème fraiche och smaka av med vitlök och citron. Servera sedan laxpaketen direkt på tallriken tillsammans med fetaostcremen och varför inte lite nykokt färskpotatis och en fräsch grönsallad med hyvlad sparris i?