lördag 12 april 2014

Saras Smaker: Två smarriga smårätter


Honungsmarinerade päron med ädelost och valnötter 


4 portioner

1 fast päron
60 gr grön ädelost
16 valnötskärnor
2 msk flytande honung
2 msk vit balsamvinäger
1 msk olivolja
3 varv med pepparkvarnen
2 nypor med havssalt
4 nävar med blandad sallad, bl a ruccola, mangold, spenat, rödbetsblad

Blanda ordning en dressing på honung, vinäger, olivolja, salt och svartpeppar. Tvätta och klyfta ner päronet i marinaden och låt stå i 30 minuter. Under tiden grovdelar du valnötterna och rostar av dem i en torr het panna. Låt svalna innan upplägg.

Lägg salladsblad i botten, sedan några päronklyftor, smula över ädelosten och toppa med valnötterna och avsluta med att ringla över lite honungsdressing.




Matjessill med ägg, rödlök, smörcrumble och färskost

4 portioner

1 hel matjessillfilé
2 dl rivet ljust bröd
2 msk smält smör
2 nypor havssalt
2 kokta ägg
4 nävar Mizuna (salladssort)
rödlök
4 små klickar färskost

Sätt ugnen på 150 grader, blanda det rivna brödet med smör och havssalt i en ugnssäker form och rosta av i ugnen cirka 20-25 minuter. De ska bli gyllenbruna och krispiga helt igenom. Skär upp matjessillen i tunna skivor, 1/2 cm och 5 stycken per portion.

Skala äggen och klyfta dem i 8 klyftor per ägg. Skär upp tunna skivor av rödlöken, räkna 4-5 ringar per person. Börja med salladen i botten på en tallrik, sedan äggen/matjessillen/rödlöksringarna/smörcrumble och toppa det hela med en liten klick färskost.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html







.

onsdag 9 april 2014

Trädgårdsmästare Blomqvist: Som en sagovärld






Hildasholm är en hyllning till fantasi, drama och kreativitet. Redan på 20- och 30-talen beskriver besökare gården och livet där närmast som en sagovärld. ”Deras livsstil var Alice i Underlandet i nyckfull blandning med Riddarna av Runda Bordet” kan man till exempel läsa i Olof Lagercrantz självbiografi
Min första krets
. I ett av bokens kapitel berättar han om en vistelse på pensionat Korstäppan i Leksand i sin ungdom och hur han lär känna familjen Munthe, framför allt sönerna Peter och Malcolm, på deras gård några hundra meter bort.



På Hildasholm har man alltid ”larmat och gjort sig till”. Redan som sex-sjuåringar spelade Peter och Malcolm Shakespeare med marionetter. De små dockorna och kulisserna tillverkade de själva tillsammans med sin mor. Föreställningarna gavs förmodligen mest i kretsen av de närmaste. Omkring tvåhundra marionettdockor finns bevarade i Hildasholms samlingar. Ännu fler finns i familjens hus i England.




När pojkarna blev större växte också dramatiseringarna i skala. Under några somrar på 30-talet gjorde de tillsammans med modern stora amatörteateruppsättningar med historiska, mytologiska och religiösa teman. De repeterades hemma på gården och själva föreställningarna gavs sedan på Korstäppan. Manus till de olika tablåerna hade de själva författat. Även kostymerna var egenhändigt tillverkade - av lakansväv, kräppapper och papp.






I dessa så kallade Leksandsspel involverades även många "vanliga" sockenbor, såväl barn och ungdomar som vuxna. Långt över hundra deltagare kunde medverka i föreställningarna. Intäkterna gick till kyrkans ungdomsverksamhet. Kanske fanns en ung Rune Lindström med i ensambeln eller publiken och kanske såddes ett frö i honom till det som senare kom att bli Himlaspelet och andra pjäser?





Under de senaste åren har våra dramatiserade spök- och sagovandringar fört traditionerna vidare. Trots att de flesta medverkande är glada amatörer har publiken strömmat till och alla föreställningar har hittills varit fullsatta. Kommande sommar blir det ännu mer drama, förhoppningsvis starten på en ny tradition. I samarbete med bland andra kulturföreningen Paraden arrangeras en teatervecka för barn och unga, 15-18 juli, med dagliga föreställningar, teaterskola och annat.

Hildasholm fortsätter att larma och spöka. Kan nog helt enkelt inte låta bli…  

Text: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html














.

tisdag 8 april 2014

Här blommar det


En låda för kärleksbrev? Kunde inte låta bli att fota denna skönhet
från Lycka Form som smyckar en gärdesgård.




.