fredag 17 oktober 2014

Vantekonst


I morse fotade Åsa Westman i Venjan sina vackra vantar vid vattnet. Visst är hon en fantastisk kreatör!

Foto: Åsa Westman


.

tisdag 14 oktober 2014

Saras Smaker: Morotssoppa med fänkålshalstrat sidfläsk


4 portioner

500 gr morötter
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2,5 dl vitt vin
8 dl hönsbuljong
2 dl grädde
2 msk citronsaft
5 stänk cayennepeppar
salt

Skala och grovhacka morötterna, löken och vitlöken. Lägg i kastrull tillsammans med det vita vinet. Koka upp och låt koka i cirka 2 minuter innan hönsbuljongen får gå med. Sänk plattan och låt det hela sjuda i cirka 30 minuter, morötterna ska vara riktigt mjuka. Tillsätt då grädde, citron och cayennepeppar. Mixa den sedan slät med hjälp av en stavmixer. När den är helt slät smaka då av med salt och ev. lite mer citron. Skulle den kännas för krämig - tillsätt då bara lite vatten.

200 gr varmrökt sidfläsk
1 msk hel torkad fänkål
1 tsk olivolja

Börja med att skära upp sidfläsket i större tärningar, 1,5 x 1,5 cm. Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Häll i de hela fänkålsfröna och rosta dem i 1 minut. Lägg i sidfläsket och bryn på tärningarna tills att de får en gyllenbrun yta.

1 dl crème fraîche
1/2 tsk örtsalt
1/2 citronsaft
1/2 dl pumpafrön

Blanda ihop crème fraîche med örtsalt och citron. Använd crème fraîche-blandningen till soppan som en härlig avrundning. Använd lite pumpafrön att toppa det hela med. Servera gärna med ett gott mörkt bröd med en stark ost till!

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.

måndag 13 oktober 2014

I vila


Det är något speciellt med övergivna badplatser. Kunde inte motstå att stanna och fota denna vid Långsjön mellan Dala-Floda och Mockfjärd i dag. Så trolsk och vacker tycker jag.
.