lördag 20 september 2014

I vilken ände ska man börja...


Trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist på Munthes Hildasholm i Leksand har skapat denna fantastiska mur. Helgtips till dig som rullar tummarna och har överbliven ved där hemma...

Foto: Ingemar Blomqvist

Läs mer om Trädgårdsmästare Blomqvist här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html


 





.

fredag 19 september 2014

Ser målet och hösten där framme


Vägen har varit lång och slingrande, men nästa vecka hoppas jag kunna presentera en nyhet. Tills dess önskar jag dig en härlig helg! Besök gärna guiden på Dalaliv - där hittar du inspiration till det sköna livet i #Dalarna - www.dalaliv.se





.

onsdag 17 september 2014

Saras Smaker: Kolapaj med äppel- och limekompott


"Paj för den riktigt sötsugne..."

Pajskal

100 gr rumstempererat smör
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en slät pajdeg. Tryck sedan ut den jämnt i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter och grädda sedan av skalet på 175 grader i 15 minuter. Låt svalna medan kolan kokas...

Kolafyllning
2 dl grädde
1 1/2 dl socker
2 dl ljus sirap

Blanda allt i en kastrull och koka upp den. Sänk plattan något och var noga med att vakta den hela tiden, annars kokar det lätt över! Vispa samtidigt! Kolasmeten ska uppnå 118 grader så en termometer är bra att ha till hands. Annars funkar även "kultestet" om du är van vid det. När kolan har nått 118 grader ställs den åt sidan för att svalna av något, cirka 15-20 minuter innan den hälls upp i pajskalet och får stelna till i kylen.

Äppel- och limekompott
5 äpplen (modell medium)
0,75 dl socker
2 lime, skal + saft

Börja med och skala äpplena och skär dem sedan i mindre tärningar. Blanda i socker och limesaft + skal tillsammans med äpple i en kastrull. Koka upp den på medelhög värme. Var noga med att röra i kompotten. Låt den sjuda i cirka fem minuter eller tills att äppelbitarna börjar mosa till sig. Ta av från plattan och låt svalna innan serveringen. Även gott till nybakade havrescones! Till detta funkar det bäst med lite lättvispad grädde.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
www.dalaliv.se





.

tisdag 16 september 2014

Agent Dalaliv med rätt att palla...


Hoppade av cykeln och lutade den mot en gärdesgård. Hade fått syn på en skottkärra med gratisäpplen längs vägen till jobbet. Smög ner tre stycken i min jackficka och tänkte att livet är gott!





.

måndag 15 september 2014

Bär är min bästa gren

Nu är det bevisat att jag inte är någon svampplockare av rang... Gick gladeligen fram till svärmor för att visa de kantareller jag plockat. Hon sa: "Det där är falska kantareller, däremot står du på några fina trattkantareller!". Tömde min korg och övergick till att plocka blåbär i stället - de går inte att ta miste på... Av blåbären bidde det en paj som jag tog med till kvällens "valvaka" hemma hos ett par goda vänner.





.