fredag 13 december 2013

Lusse Lelle...


Glad Lucia önskar Dalaliv! Har precis upplevt ett mycket fint Luciafirande i Leksand - och som vanligt rördes jag till tårar... En extra eloge vill jag ge till stjärngossen som var ensam kille i kören!

torsdag 12 december 2013

KeramikGittan till Sundborns julmarknad


Bakom dessa vackra föremål hittar vi keramikern Gittan Sollander från Falun som finns på plats under Sundborns julmarknad nu på söndag 15 december!

Se mer av Gittans keramik här:
http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=31853

Läs mer om julmarknaden här:
http://www.sundborn.com 
.

Lucia från Leksand på SVTSmet in till Missionskyrkan i Leksand där SVT i skrivande stund spelar in Sammilsdalskolans Luciatåg. Flickorna i vår familj deltar - kul! Resultatet kommer att visas ikväll i flera program. Länkar kommer senare! Den som vill se Luciafirandet live är välkommen imorgon kl. 19!


.

onsdag 11 december 2013

Lori älskar Dalarna


Grattis Lori Ferguson, Florida, som tog hem segern i årets upplaga av "Allt för Sverige"! Vill ju dela med mig till er av denna bild där hon berättar om sin favoritplats i Sverige...

http://www.svtplay.se/allt-for-sverige
.

Trädgårdsmästare Blomqvist: Julklappstips


Snön har lagt sig över Dalarna och det är inte långt kvar till jul. Trädgården har gått till vila och sover redan sött under det mjuka vita täcket. Det är inte mycket arbete man kan uträtta utomhus frånsett att skotta snö, hämta ved och mata fåglarna. Men skönt är väl det? Då kan man ju fundera på vilka hårda paket man ska ge bort som julklappar istället. Trädgårdsböcker till exempel…

Trädgårdar gör sig bäst i verkligheten och är svåra att skriva om på ett sätt som inte är antingen torrt fackmannamässigt eller tramsigt och sockrat med adjektiv av typen ”förtjusande” och ”bedårande”. Det kommer ut floder av trädgårdslitteratur och det är inte helt lätt att sålla ut guldkornen. Men jag gjorde ett besök på bokhandeln vid torget här i Leksand och bläddrade lite i den aktuella utgivningen, och jag hittade en del titlar som jag själv skulle bli glad åt att få i mina paket.
Karin Berglund är kanske landets främsta trädgårdsskribent. Hennes Samtal i trädgården kom ut redan ifjol. Undertiteln lyder: hos konstnärer, scenografer, författare, musiker, landskapsarkitekter… och hon har besökt trädgårdsintresserade personligheter över hela landet. Dalarna finns representerat genom bland andra Göran Greider och hans ”ogräsodlingar” i Dala-Floda.


Lena Israelsson är ett annat pålitligt namn. Hon har grönsaker som specialitet och hennes senaste bok heter Gourmetträdgården. Utifrån lång erfarenhet och omfattande smaktester berättar hon helt enkelt vilka köksväxter som smakar bäst. Det visar sig ofta vara de äldre, inte så hårt förädlade, sorterna. Lenas Handbok för köksträdgården finns också fortfarande i handeln. Den är omistlig för alla som tycker om att odla sina egna grönsaker.

Ännu en fin liten bok om trädgårdens ätliga växter är Från aprikos till äpple av Christina Högardh-Ihr.


Några som tagit grönsaksodling på allvar är Gustav och Marie Mandelmann. I mitten av 90-talet lämnade de storstadslivet i Stockholm, köpte en förfallen gård på Österlen i Skåne och började ägna sig åt självhushållning. Nu har de samlat sina erfarenheter i den vackra boken Självhushållning på Djupadal.

En punkigare variant på självhushållningstemat är Stefans lilla gröna av Stefan Sundström, som i mitt tycke faktiskt är bättre som skribent och filosof än som musiker. Boken innehåller recept på bland annat ”surmört” och många sköna bilder på en okammad och orakad Stefan iförd gummistövlar och trasiga jeans.

Lundens skugga heter Hannu Sarenströms senaste bok, i vilken han lovordar de skuggiga miljöer där trädgårdens, i hans tycke, vackraste växter trivs bäst. Jag är också en skuggvarelse och kan bara hålla med.

Vill man ha en heltäckande bok om trädgårdsodling är Odlarens handbok av André Strömqvist (med rötterna i Falun) det klart bästa valet just nu. Den gavs ut redan våren 2012 men kommer förmodligen inte att åldras i första taget, även om den nästan ångar av kompost.


Avslutningsvis vill jag också tipsa om årets upplaga av klassikern Julstämning, som innehåller ett fylligt reportage om Hildasholms trädgårdar skrivet av Monnica Söderberg.

God Jul!

/Ingemar Blomqvist (text och foton)


Böckerna som nämns i texten:


Samtal i trädgården, Karin Berglund (Norstedts 2012)

Gourmetträdgården, Lena Israelsson (Bonnier Fakta 2013)

Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson (Bonnier Fakta 2011)

Från aprikos till äpple, Christina Högardh-Ihr (Norstedts 2013)

Självhushållning på Djupadal, Gustav och Marie Mandelmann (Bonnier Fakta 2013)

Stefans lilla gröna, Stefan Sundström (ETC förlag 2010)

Lundens skugga, Hannu Sarenström (Norstedts 2013)

Odlarens handbok, André Strömqvist (Norstedts 2012)

Julstämning 2013 (Semic 2013).

måndag 9 december 2013

Anna bakar i Go´ kväll


Bagaren Anna Björlin från Vikarbyn bakar julbröd i SVT:s Go´kväll. Små knäckebröd med juldekoration och mjukt bröd med frukt och nötter bakades i lördagens program. Anna till höger, programledare Emma Hamberg till vänster.

Se prorgrammet (7/12) här: http://www.svtplay.se/gokvall

Recept knäckebröd: http://www.svt.se/gokvall/recept/knackebrod

Recept frukt- och nötbröd: http://www.svt.se/gokvall/recept/frukt-och-notbrod-2
.

söndag 8 december 2013

Tällberg i helgen

Som planerat blev det en tur till Tällberg i helgen. Hela byn hade dukat upp till julmarknader och aktiviteter i ett mycket vackert vinterlandskap. Blev dock en kort visit - hade ju maken med mig...
En mycket vacker målning fann jag inne på butiken Kurbits. Amazing...
Annbritt Wallmén driver butiken Kurbits. Wow för alla hängivna dalaälskare!
Ett skåp fyllt av vävda härligheter.
Kullan till höger gör tummen upp för kullan till vänster... Håller med, hon ser cool ut.
Koll på Kurbits från utsidan.
Fullt hus hos Tällbergs Leva & Bo Butik. 
Kakorna försvann i rasande fart inne på Tällbergs Leva & Bo Butik.
Mysig caféhörna inne på Tällbergs Leva & Bo Butik.
Pyntad entré till Tällbergs Leva & Bo Butik.
Månen tittade fram i skymningen.
Snygg skål med juldekorationer hittade jag hos Millamollis.
Vackra julgranskulor passar lika fint på barrlösa grenar, Millamollis.
Grön symfoni på Millamollis.
Karin Holmats Bond driver Millamollis. Tyvärr fick jag inte med hennes gröna fingrar på bild.
Vet allt om äggoljetempera - det gör Tintin Löfdahl som säljer de miljövänliga produkterna på Färgapoteket/Brukshuset. Snart börjar hon med kursverksamhet också!
Några exempel på kulörer.
Inne på butik Trivsamt vid Tällbergs station fann jag denna tomteskara.

Sista anhalten blev matbutiken där vi överraskades av en tomteorkester. De spelade otroligt bra och jag nästan dansade fram till kassan med en glöggflaska i näven..