fredag 14 mars 2014

Sommarkurser i Leksand - dags att söka nu


- Sommarens kurser på Leksandsakademin, en del av Leksands folkhögskola, börjar fyllas, berättar Fia Palmgren. Vi har redan fler anmälningar till sommarens kurser än vad vi totalt hade på våra kurser förra sommaren. Liksom tidigare kan du välja mellan kurser för olika nivåer som nybörjare,
fortsättning, avancerade och yrkesverksamma.

Det finns totalt 25 kurser att välja mellan under fem veckor med start vecka 26. Framför allt är
det kurser inom hantverk som bokbinderi, keramik och silversmide, men du kan också lära dig
grunderna i fotografi, en introduktion i illustration eller hänge dig åt kroki i fem dagar.

- Den här sommaren har vi den stora glädjen att välkomna två internationella gästlärare i
bokbinderi. Det är dels Cristina Balbiano d’Aramengo från Italien som kommer hålla sin
workshop ”Samples Books” och dels den brittiska bokbindaren Tracey Rowledge som i sin
workshop ”Gold tooling on paper” kommer att dela med sig av sina tekniker inom guldtryck på
papper. ”Samples books” vänder sig till alla som är intresserade av papper medan
”Gold tooling on paper” är för dem som redan har kunskaper i bokbinderi. Det är också väldigt
roligt att Clive Bowen, keramiker ifrån Storbritannien, kommer tillbaka och håller en workshop "Mastering Throwing – Towards a Standard”, i drejning och dekor med engober även i år.

Bland de kurser som är nya kan nämnas ”Vaxmodellering och slunggjutning” i silversmide, ”Mönstra på lera” och ”Paleografi – en introduktionskurs till läsning av gamla handstilar”. Kursen i Paleografi vänder sig till dem som håller på med släktforskning eller lokal historia.

Alla kurser finns på hemsidan www.leksandsakademin.se där du enkelt kan anmäla dig via
ett formulär. Sista anmälningsdatum är den 1 maj, men några kurser är fullbokade redan nu.
Självklart går det bra att anmäla sig även efter sista anmälningsdatum om det finns platser kvar.



.

Trädgårdsmästare Blomqvist: Annars är det ännu så länge ganska lugnt



Våren är oftast sen på Hildasholm. Gården har västerläge och det brukar ta lång tid för solen att locka den ur vintersömnen. Men efter de senaste veckornas milda väder anar jag att det ska gå att hitta åtminstone några tecken på nyvaket liv. Så efter att först ha ägnat några timmar åt sådd inomhus tar jag kameran och går på upptäcktsfärd i trädgården.


Att grävlingarna vaknat visste jag redan. De började lämna sina tydliga och djupa spår i gräsmattan redan för flera veckor sedan. Eftersom marken är otjälad behöver djuren inte kämpa särskilt hårt för att böka upp den med sina trynen.

Även vid bikupan är det liv och rörelse. Samhället tycks glädjande nog ha övervintrat bra och bina flyger in och ut genom flustret i solskenet.


Lökväxternas skott spirar lite här och där i rabatterna men ännu så länge är det bara någon enstaka krokus som blommar.

Julrosen har också börjat sträcka på sig vid husgaveln och slår snart ut.
Efter att ha letat lite bland de torra löven och fjolårsgräset i en av ravinerna hittar jag även några knoppiga blåsippor. Annars är det ännu så länge ganska lugnt. Men det kanske är lika bra det, eftersom vi ännu bara är i mitten av mars och det dessutom verkar vara mer snö på gång den närmaste veckan…  

Text & foton: Ingemar Blomqvist

Fler inlägg av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:
http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html





.

torsdag 13 mars 2014

Saras Smaker: Basilikapudding med jordgubbssås, cake pops med jordnötter och frostade vindruvor


"Lite smått och gott på en tallrik..."

Basilikapudding

8 snapsglas
2 dl grädde
1 msk socker
1 gelatinblad
16 färska basilikablad

Börja med och koka upp 1 dl grädde med 1 msk socker i en kastrull och ställ åt sidan så det får svalna lite. Lägg gelatinbladet i blöt så det får mjukna och smält sedan ner bladet i den varma grädden. 

Mixa basilikabladen med resterande grädden (1 dl)med en stav mixer, detta kommer att tjockna snabbt och den kommer inte bli helt slät men det gör inget för grädden kommer mixas en gång till innan den hälls upp i glasen. 

Vispa ner basilikagrädden i den uppkokade grädden och mixa den en sista gång med stavmixern så den blir slät och vackert mintgrön. Fördela sedan grädden i snapsglasen och låt dem stelna i kylen i minst 2 timmar. 

Sås

4 färska jordgubbar
1,5 msk socker

Kvarta jordgubbarna och häll över sockret, låt dem stå i ute i rumstemperatur så sockret får smälta ett tag, mixa sedan med en stavmixer till en slät och len sås. 


Cake pops med jordnötter
cirka 12 stycken

3 dl krossade hårda kakor (i detta recept choklad)
100 gr färskost naturell
150 gr ljus choklad 
1,5 dl hackade salta jordnötter till garnityr
12 små grillpinnar

Blanda de krossade kakorna med färskosten och blanda väl. Rulla sedan små bollar av
kaksmeten och stick igenom pinnarna så det ser ut som små runda klubbor, ställ in i kyl och låt dem stå i 1 timme. Smält under tiden chokladen och grovhacka jordnötterna.
Rulla sedan klubborna i chokladen och strö över jordnötterna på direkten så inte chokladen hinner stela. Förvara klubborna i kylen tills de ska serveras.

Frostade Vindruvor 
"Super enkelt och roligt tillbehör som känns som små sorbetkulor"

1 klase tvättade röda vindruvor

Låt vindrutorna torka på lite hushållspapper så de är torra, lägg dem sedan i en fryspåse och lägg in i frysen. KLART!!!! Plocka sedan fram tills de ska serveras... 
 
Recept & foto: Sara Nyström
 
Fler recept av Saras Smaker hittar du här: 
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html 
 
 
 
 
. 

Dags för dräktbytardagen - alltid vecka 12


Bytesmarknad för Leksandsdräkter och andra folkdräkter från Dalarna. Lördag 22/3 i Sveasalen, Leksand.

Inlämning 9-11, försäljning 13.30-15, utlämning 16.30-17. Leksands Hemslöjd och hantverkare medverkar under dagen.

Arrangör: Leksands Folkdanslag




.

onsdag 12 mars 2014

Förföriskt


Skjutsade min son till friluftsdagen i slalombacken idag, Granberget. Tyckte först att han kunde ta bussen - men då hade jag gått miste om att se porlande bäckar och alla hus, stugor och gårdar som lyste som lingon på barmarken.



.

tisdag 11 mars 2014

måndag 10 mars 2014

Ett toppenställe i skogen



Vilken helg! Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne... Lördagens besök på Vinterskogscaféet i Skinnaråsen, Leksand, var en hit! Där njöt vi av currywurst, glühwein, rödbetssoppa och äppelpaj - allt serverat i solen. Rekommenderar dig verkligen ett besök hos trevliga paret Gladen. Vi längtar redan tillbaka...

Läs mer om Gladens café och tvåltillverkning här: www.skinnarasen.se



.