lördag 31 augusti 2013

God dag

Besökte Leksands Bondemarknad idag. Många besökare och många försäljare - kul! Som en färgklick var Djurasystrarna Björs marknadsstånd. Ångrar att jag inte köpte deras blåbärssmoothie... Men jag kom hem med mycket annat gott: baguette med kruskakli, sockerkaka med aprikos och russin, chutney, kanelbullar, äppelmos och äppeldricka. Ingen dålig skörd! Nästa helg öppnar marknaden igen - se tid här www.leksand.se/kulturnatta

fredag 30 augusti 2013

Helg igen - trevlig sådan


Nu stänger jag verksamheten och går hem. Men tro inte att jag ska sitta och lata mig på en stol hela helgen - här ska både målas och städas och möbleras om (min bästa gren!). Och så blir det besök på bondemarknad och middag hos en god vän. Trevlig helg önskar jag dig!

Klokt sagt


Gårdscaféet i Leksand igår kväll. Käkade middag med några härliga vänner. Mysigt med levande
ljus i den allt tidigare skymningen. Eller som en klok kamrat sa: "Det blir senare tidigare nu."

Saras Smaker: Busenkel klassiker


"Grilla banan när glöden är som bäst...  Alla känner nog till denna goda och enkla dessert!"

1 banan per person
3 bitar mjölkchoklad per banan
1 bit ugnsfolie
vaniljglass

Snitta bananen med skalet på från toppen till botten. Lägg chokladen i skåran och packa sedan in bananen i ugnsfolie. Lägg på grillen och låt ligga och gotta sig på eftervärmen i cirka 10 minuter.
Skala sedan försiktigt av folien och ät på direkten tillsammans med vaniljglass.

Recept och foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du häronsdag 28 augusti 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: En tillbakablickDen vackra sommaren går redan mot sitt slut. Det har växt bra och trädgården på Hildasholm är fortfarande fin, men den börjar samtidigt se lite trött och sliten ut. Tidigare har jag delat med mig av lite trädgårds- och blomsterbilder här på Dalaliv. Den här gången blir det en tillbakablick på sommarens musikevenemang istället.

Jag har en känsla av att inte så många känner till Hildasholm som konsertarena. Den är visserligen i det lilla formatet, men det är samtidigt en av dess kvaliteter. Man kommer artisterna nära och en intim och magisk atmosfär uppstår ofta. Musikerna brukar alltid berömma den fantastiska akustiken i salongen och terassen mot Siljan är en vacker scen vid utomhusevenemang.

Den här säsongen har vi haft ett ovanligt ambitiöst musikprogram med sju konserter (mot oftast tre-fyra tidigare) och det har varit stor spännvidd på artisterna genremässigt: pop, rock, klassiskt, jazz, visa, folk-/världsmusik med mera har klingat i huset och trädgårdarna. Men gemensamt för alla evenemangen är att de varit väldigt bra. De flesta har också varit välbesökta.
 
Först ut var Anna Ihlis och Edith Backlund den 10 juli, utomhus på terassen i strålande sol. Anna, välkänd för de flesta här hemma i Dalarna, kom med sin lilla sättning och kompades av maken Björn Sima på trummor, gitarr, klockspel mm och Joakim Simonsson på piano. Vackert, finstämt och känslofullt...
  Edith Backlund uppträdde även hon i form av en trio. Med sig på scen hade hon Mathilda Johansson (bas, keyboard) och Cissi Efraimsson (trummor). Lite rockigare och skramligare och med väldigt starkt låtmaterial...

Den 23 juli besöktes vi av Midnattsorkestern från Göteborg, åtta musiker med sångerskan Elina Ryd och dragspelaren/kompositören/textförfattaren David Löfberg i spetsen. Bas, gitarr och en stråkkvartett utgjorde resten av sättningen. Med sin svårdefinierade blandning av visa, jazz, chanson, folk- och kammarmusik trollband de en fullsatt salong. En av sommarens verkliga höjdpunkter! Den 10 september är de tillbaka i Dalarna för en spelning på Dalarnas Museum. Missa dem inte då!

Fukta din aska, Medborgare! hette nästa program, den 1 augusti. Niklas Ulfvebrand och Lasse Arnheim knöt samman våra nationalikoner Bellman och Vreeswijk i ord och ton. Trots att tvåhundra år skilde diktarna åt illustrerades många beröringspunkter i både deras verk och levnadsöden. Salongen var fullsatt.

Den traditionsenliga Jenny Lind-konserten ägde rum den 5 augusti. 2013 års Jenny Lind-stipendiat, sopranen Magdalena Risberg sjöng. Medverkade gjorde även barytonen Jonas Bergström och pianisten David Huang.

Sommarens regnigaste kväll inträffade dessvärre den 8 augusti, när vi hade ”Musikkväll i trädgården”. Vädret hämmade publiktillströmningen men inte musiken. Särskilt kvällens höjdpunkter Gränslöst (folk-/världsmusik med elever från Dans- och Musikskolan i Falun) och ”renässans-boybandet” Ad Hoc fick dock åhörarna att tillfälligt glömma regnet och kylan.

 
”Musiksmycken” fick vi ta del av den 10 augusti, när Pauline Skött och Litens Anton Nilsson kom på besök. Med sina egna tolkningar av både kända och mindre kända låtar från pop, jazz, visa, musikal mm skapade de musikmagi i salongen och tog med publiken på en personlig upptäcksfärd genom musiken.

Birgit Carlstén, Alm Nils Ersson och Ulf Skagerstam knöt ihop vår konsertsommar den 16 augusti. De bjöd på musik- och berättarprogrammet ”Fru Lifmedicus Munthe och fröken Hanngren på Korstäppan”. Intressant, roligt, varmt och stämningsfullt.

Text och foton: Ingemar Blomqvist

tisdag 27 augusti 2013

Anna-Kari Sundberg till Kulturnatta


Dalaliv jobbar just nu med Kulturnatta i Leksand lördag 7/9. Under kvällen öppnar tre pop up-butiker med second hand-kläder, form och hantverk.

Hos Kreativa kullor inne på Brömsgården kan du bland annat träffa Anna-Kari Sundberg som visar sina underbara målningar, se bilden. Övriga utställare är Reform Design, Silver by Carol, Trasverket, Cecilia Näslund med flera.

Här hittar du hela programmet: http://leksand.se/sv/Uppleva-och-gora/Evenemang/Kulturnatta/

måndag 26 augusti 2013

Kräftskiva i båthuset


Kan inte tänka mig ett mysigare sätt att avsluta en fin sensommarhelg. Och jag älskar kvällssolens gyllene ljus.

söndag 25 augusti 2013

Det sista av sommaren...

Lördagskvällen bjöd på en tur i kajaken. Min vän och jag paddlade friskt första sträckan, sen förde medvinden oss hem till båthuset. Härligt att bara glida med och njuta av alla mina drömhus vid Siljan... En mysig pratstund blev det också.