lördag 3 mars 2012

Saras Smaker: Vårens apelsinpaj



Botten
150 gr smör
1/2 dl socker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör ihop smör, socker och äggula. Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta ned till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en bakform med löstagbar botten. Gör en kant på 3 cm. Förgrädda
pajbotten på 200 grader i cirka 10 minuter.

Fyllning
100 gr smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 apelsinskal + saft
1/2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet. Häll i apelsinsaft och skal med smör och hälfen av sockret i en kastrull.
Koka upp tills allt smör har smält. Låt svalna något och vispa under tiden upp äggen med resterande socker.
Blanda sedan försiktigt i äggsmeten i apelsinsmöret och vispa hela tiden med en visp som når hela kastrullbotten.
Sjud försiktigt krämen under konstant omrörning tills den har tjocknat på sig. Ta av från platten och låt svalna i några minuter
innan gelatinbladet får smälta ner.

2 stora apelsiner
3 mandariner
råsocker strö

Skala frukterna och skär dem i tunna halvmåneformade skivor. Ta bort det mesta av det vita på frukterna, annars blir det lätt beskt.
Bred ut krämen jämnt i pajskalet och dekorera med frukterna så att de täcker hela pajen. Strö över lite råsocker och grädda pajen
i 200 grader i cirka 15 minuter. Låt pajen svalna helt. Servera den kall, gärna med grädde smaksatt med vanilj.

Fler recept av Sara Nyström hittar du här