lördag 21 december 2013

Tuttul till jul


Julen är räddad - vi har köpt hem tuttul från Rättviks Tunnbrödsbageri! Kolla in bageriets handelsbod i vilken det säljs delikatesser från Dalarna. Inredningen, det vill säga alla vackra burkar och skyltar med mera, härstammar från den gamla handelsboden i Gärdebyn. En resa i tiden... www.tuttul.nu










.

Inhandlat idag


Dessa två dokumentsamlare talade till mitt dalahjärta idag. Nu är de mina.




.

fredag 20 december 2013

Helgtips


Låt oss fresta med ett helgtips! Tryck på paus i julstöket och gör ett besök på Korså Herrgård (mellan Svärdsjö och Hofors) som bjuder in till stämningsfullt adventscafé nu på söndag!



.

torsdag 19 december 2013

Saras Smaker: Gröna små rätter till jul


Inlagda saffransprimörer (i halvliters burk)

300 gr primörer (blomkål, fänkål, rädisor, bönor etc)
1,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1/2 msk salt
0,5 gr saffran
2 vitlöksklyftor - grovt delade
2 x 2 cm stor bit färsk ingefära - som delas i mindre bitar
1 röd chili - skivad
cirka 1 dl olivolja

Rensa och dela primörerna så att de blir snarlika i storlek. Förväll dem snabbt i lättsaltat vatten, max 2 minuter. De ska fortfarande vara krispiga i konsistensen. Häll av vattnet och lägg grönsakerna i burken med hjälp av en sked eller pincett. Undvik att ta i dem med händerna på grund av konserveringen.

Koka upp vinägern tillsammans med vatten, salt, saffran, vitlök och ingefära. Låt det koka i cirka 1 minut och häll sedan genast över lagen i burken. Använd en sked eller pincett och pilla ner chilin i grönsakerna. Fyll sedan upp med olivolja så att alla grönsaker ligger i vätska. Försegla burken och låt den svalna. Förvara den sedan i kylen. Låt stå och dra i sig alla smaker i minst 5 dagar. Klarar sig fint i minst tre månader om den får stå svalt.

Man kan även smaksätta med mycket annat, t ex kryddpeppar, rödlök, lagerblad eller dill och citron.


Marinerade små champinjoner


250 gr små fina champinjoner
2 vitlöksklyftor
1dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1/2 msk flingsalt
3 varv med pepparkvarnen
100 gr fint skuren grön sparris
1/2 rödlök - tunt skivad

Rensa och tvätta champinjonerna, dela på dem om de är stora. Riv ner vitlöken i olivoljan och blanda med vinägern, smaka av med salt och peppar. Lägg ner champinjonerna i en plastpåse och häll över marinaden, knyt ihop påsen och låt sedan svampen marinera i kylskåpet i cirka 6 timmar.

Innan servering blandar du i sparris och rödlök, några nypor flingsalt och något drag med pepparkvarnen.


Kokta rödbetor med chèvre och pumpafrön

500 gr kokta hela rödbetor
125 gr chèvreost
1 dl pumpafrön
1 msk flingsalt
4 drag med pepparkvarnen
balsamvinäger glacé - att ringla över

Kvarta rödbetorna och lägg dem på ett fat, salta och peppra. Smula över chevren och ringla över balsamvinäger glacé, toppa med pumpafröna.


Rosésallad med selleri/äpple/morötter och gräddig pepparrotsdressing

1 litet rosésalladshuvud
1 äpple
3 stänger selleri
1 stor morot
1 dl valnötter
1 dl grädde
1/2 dl olivolja
1 msk riven pepparrot
1/2 msk citronsaft
flingsalt och svartpeppar

Skölj salladen och dela den grovt, skär sellerin i tunna skivor, gör likadant med äpplet. Skala moroten med en potatisskalare, släng de yttersta strängarna av moroten men fortsätt sedan och skala den så långt det går runt om så att det blir tunna tunna strimlor av moroten.

Blanda allt i en bunke men blanda dressingen (grädde, olivolja, citron och smaka av med pepparroten, saltet och pepparn) för sig. Häll sedan dressingen över salladen och blanda hastigt. Häll upp på ett fat eller i en skål och strö över valnötterna. Denna sallad ska ätas ganska omgående men det går ypperligt att förbereda allt utom "monteringen" av dressingen - äpplet bör man också vänta med.

Recept och foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.

onsdag 18 december 2013

Tipsen finns på Dalaliv.se


Dalaliv-läsare! Du vet väl om att det finns massor av härliga tips på butiker, hantverkare, designers med mera på http://www.dalaliv.se/ Välkommen!




.

måndag 16 december 2013

MAS


Det sägs att man brukar se det man vill se... Så när jag, som alltid letar dalaprodukter, fann denna burk inne på Presenta Bosättning Leksand AB - tog det en stund innan jag insåg att det var en julburk. X-MAS you know...




.