torsdag 25 september 2014

Är man nyfiken så bär det frukt

 

"Varje dag ska man lära sig en ny sak." Så sa en gång en vis person till mig. Personens namn har jag glömt men uppmaningen minns jag. I dag klev jag fram till en kvinna under min lunchpromenad med hunden. Kvinnan stod vid sin trädgårdshäck och plockade bär. Fick en trevlig stund och upplysningar om aroniabäret som är mycket hälsosamt och smakar gott i sylt, saft och gelé. Googla gärna på aronia - det finns en hel del intressant att läsa och många recept. När jag kom hem tittade jag ut på våra buskar på baksidan av huset. Visst är det aronia! Och till min glädje hänger där massvis av klasar med mörka bär!

.

Konst i Kvadrat i helgen


I helgen, 27-28 september, arrangeras konstrundan "Konst i kvadrat" i Falun och Borlänge! Besök konstnärerna i deras ateljéer och se samlingsutställningen på Magasinet i Falun. 


Läs mer här: http://konstikvadrat.se/index.html 

.

onsdag 24 september 2014

Saras Smaker: Gratinerad baguette med kyckling och ädelost


1 baguette delad på längden
2 kycklingfiléer - ugnsstekta
2 röda lökar
140 gr ädelost
1/2 dl vitt vin
2 msk smör
1 msk honung
100 gr färskost
2 msk dijonsenap
cirka 16 skivor hård ost, herrgård eller annan
salt och svartpeppar

Skär rödlöken i tunna strimlor och bryn den i smör i en stekpanna. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar och blanda med i pannan. Tillsätt honungen och vinet och låt det koka ihop hastigt. Ta av från plattan och låt svalna.

Blanda under tiden ihop färskosten och dijonsenapen och bred detta på baguettehalvorna. Smula ner ädelosten i kycklingen och smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen på brödet och toppa med ostskivorna.

Gratinera baguettehalvorna i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter tills att de fått en vackert gyllenbrun yta. Servera brödet på en skärbräda mitt på bordet tillsammans med färska fikon, ruccolasallad, honung och hackade valnötter så att gästerna själva kan förse sig!

Recept och foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

.

Inte än


Hör att snö fallit i Dalarna. Vill bita mig kvar i hösten så att jag kan få njuta av vackra stilleben. Som denna pelargon med blommande skugga som jag förra veckan fann i kvällssolen på en förstukvist. 
.