lördag 7 juni 2014

Dalaliv presernterar: Holens Kaffestuga i Tällberg


Ta en fika på toppen av Tällberg - kaffestugan vid Holens gammelgård har nu öppnat för säsongen! Sitt inne i något av stugans två rum eller ute i den mysiga och kuperade trädgården med vy över Siljan. Här hittar du fika med hembakat, våfflor, Rättviksglass, smörgåsar och mat av råvaror från Siljansbygden. Även försäljning av lokalproducerade varor som saft och sylt med mera.

Öppet 6-8/6 och 14-15/6 kl. 11-18, 18/6-17/8 kl. 11-18. Tisdagar vid danslekar öppet till 21!

.

I dag

Inledde dagen med att besöka Åsa på Jobs Handtryck (ni måste åka dit!) för en intervju. Fick sedan själv besök på mitt kreativa kontor där jag har en Kuriåsa-butik i sommar. De i Rältlindor fritidsboende systrarna Gunlög Rinio och Kerstin Liljerås tittade in. Kerstin bar en top á la Dalarna som Gunlög designat och sytt. Snygg!

www.jobshandtryck.se
.

torsdag 5 juni 2014

Saras Smaker: Allt-i-ett-bröd


"Ett gott picknickbröd med korv och gröna urkärnade oliver. Skär i mindre bitar och sedan är det bara att packa korgen eller väskan. Brödet är gott med lite färskost. Eller varför inte en härlig avokadosallad?"

Deg:
25 gr jäst
5 dl vatten
1 msk oregano
1 tsk honung
1 msk salt
1/2 dl olivolja
9 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet, honung och oregano. Rör tills jästen har smält, tillsätt då olivoljan och vetemjölet. Nu ska degen knådas i 15 minuter så en matberedare är inte helt fel. Efter 15 minuters arbetande häller du i salt och låter beredaren gå i ytterligare någon minut. Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under duk. Förbered under tiden fyllningen.

Fyllning:
3 kryddiga korvar typ chorizo
1 stor röd lök
1 dl strimlad soltorkad tomat
2 dl hackade urkärnade gröna oliver
1 dl pumpafrön
1 msk flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen
2 msk olivolja

Skiva korven i tunna skivor. Bryn i het stekpanna tillsammans med olivoljan. Skiva under tiden rödlöken och låt den också gå med i pannan. Stek tills löken får lite fin färg, ta ur pannan och låt den sedan svalna något.

När degen jäst i 40 minuter hälls den upp på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Fördela korven och löken över degen. Gör det samma med oliverna, de soltorkade tomaterna och pumpafröna. Tryck ner fyllningen ordentligt i degen med hjälp av fingrarna. Strö över flingsalt och krydda med svartpeppar.

Låt sedan brödet jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda av det i ugnen på 175 grader i 25 minuter tills att brödet är vackert gyllenbrunt. Låt svalna på galler och skär sedan upp i mindre bitar.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.


Dalaliv presenterar: Målargården Butik & Trädgårdscafé i Nusnäs


Välkommen till familjen Rälg på Målargården mitt i Nusnäs. Leta upp någon av sittplatserna ute i trädgården och ta en härlig fika. Ett dignande fikabord erbjuder hembakat som mjuk kaka, dagens lyxkaka, småkakor och Målargårdsbullar.

I butiken hittar du inredning, "utredning", gammalt och nytt. Här finns också hantverk och andra fina produkter som sätter guldkant på tillvaron.

Butik och café säsongsöppnar lördag 14 juni kl. 11-17. Midsommarcafé lördag 21 juni kl. 11-17 - då bjuds dräktklädda cafégäster på en liten gåva.


www.malargarden.net


.

onsdag 4 juni 2014

Hos mig


Undrar du var solen är i dag? Då kan jag berätta att den ligger i mitt bildarkiv! Bjuder dig på ett fönster mot sommaren (Stadigstugan i Bjursås 2013). 

Dalaliv - det sköna livet i Dalarna - www.dalaliv.se
.


.

måndag 2 juni 2014

Nu


Rönnen blommar nu.


.

Det blir hingstsläpp i Böle


Här kommer en glädjande nyhet! Det blir hingstsläpp i Böle - söndag 8 juni är det datum som meddelats mig.

(Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)

.