torsdag 5 juni 2014

Saras Smaker: Allt-i-ett-bröd


"Ett gott picknickbröd med korv och gröna urkärnade oliver. Skär i mindre bitar och sedan är det bara att packa korgen eller väskan. Brödet är gott med lite färskost. Eller varför inte en härlig avokadosallad?"

Deg:
25 gr jäst
5 dl vatten
1 msk oregano
1 tsk honung
1 msk salt
1/2 dl olivolja
9 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet, honung och oregano. Rör tills jästen har smält, tillsätt då olivoljan och vetemjölet. Nu ska degen knådas i 15 minuter så en matberedare är inte helt fel. Efter 15 minuters arbetande häller du i salt och låter beredaren gå i ytterligare någon minut. Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under duk. Förbered under tiden fyllningen.

Fyllning:
3 kryddiga korvar typ chorizo
1 stor röd lök
1 dl strimlad soltorkad tomat
2 dl hackade urkärnade gröna oliver
1 dl pumpafrön
1 msk flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen
2 msk olivolja

Skiva korven i tunna skivor. Bryn i het stekpanna tillsammans med olivoljan. Skiva under tiden rödlöken och låt den också gå med i pannan. Stek tills löken får lite fin färg, ta ur pannan och låt den sedan svalna något.

När degen jäst i 40 minuter hälls den upp på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Fördela korven och löken över degen. Gör det samma med oliverna, de soltorkade tomaterna och pumpafröna. Tryck ner fyllningen ordentligt i degen med hjälp av fingrarna. Strö över flingsalt och krydda med svartpeppar.

Låt sedan brödet jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda av det i ugnen på 175 grader i 25 minuter tills att brödet är vackert gyllenbrunt. Låt svalna på galler och skär sedan upp i mindre bitar.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html




.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar