onsdag 23 april 2014

Charmen med lokala annonsblad här i Dalom...
.

Saras Smaker: Palsternacks- och morotskaka samt rotsaksrårakor med tärnat fläsk och rårörda lingon


Palsternacks- och morotskaka


(1 form på cirka 20 x 30 cm alt. 1 rund springform)

100 gr rumstemperat smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl finriven palsternacka
2 dl finriven morot
1 burk vaniljkvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk malen kanel
2,5 dl pumpafrön

Vispa smöret och sockret pösigt, tillsätt sedan ett ägg åt gången under vispning. Rör i palsternackan/ moroten/ kvargen och kanelen, blanda ordentligt och rör i mot slutet mjölet och bakpulvret. Och som kronan på verket får pumpafrönen gå med i smeten. Häll sedan upp i en smord alt bakpapperklädd form, grädda av kakan i 45-50 minuter på 150 grader. Tag ut ur ugnen och låt kakan svalna innan den plastas och ställs in i kylen för att kallna helt inför glasyren. Denna kaka är riktigt saftig och matig så skär gärna upp bitarna i model mindre 3x5 cm. Sedan är det bara och spritsa eller bred på glasyren på kakorna och pudra med lite kanel innan serveringen.

Färskostglasyr
75 gr rumstemperat smör
200 gr färskost
1 1/2 dl florsocker

Vispa ihop smöret och florsockret och därefter vispas färskosten i lite åt gången så den får gå in ordentlig i glasyren, om man är lite snabb kan smöret klumpa sig men då är det bara och låta den stå ett tag och vispa ihop den på nytt när färskosten och smöret har fått samma temperatur.Rotsaksrårakor med tärnat fläsk och rårörda lingon

4 portioner
3 stora potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1/4 huvud rotselleri
1 tsk Salt och 6 varv med svartpepparkvarnen
4 msk vetemjöl
matolja och smör till stekning

Skala och tvätta alla rotsakerna och skär dem i tunna strimlor, blanda dem i en bunke tillsammans med salt och svartpeppar. Låt dem sedan stå i ca 20 minuter så de får vattna ur sig, blanda sedan i mjölet och detta gör man för att rotsakerna inte har lika mycket stärkelse i sig som om man bara skulle gjort det på potatis. Stek sedan i en stekpanna på medelhög värme i rikligt med 50/50 olja och smör, gör den gärna lite mindre, då får man dem extra krispiga. Ge rårakorna ca 2 min på varje sida och lägg upp på en ugnsplåt för att sedan låta dem gå klart i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Servera sedan med knaperstekt fläsk och rårörda lingon.

Recept & foton: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.

Trädgårdsmästare Blomqvist: Haute couture i Leksand i sommar


Vad hade en engelsk societetskvinna i garderoben för omkring hundra år sedan?
I sommar behöver man inte bege sig längre än till Siljans strand för att få se ganska fina
exempel på det. Då plockar vi nämligen fram en del av Hilda Munthes exklusiva plagg
ur gömmorna på Hildasholm och visar dem i en utställning.


Eftersom familjen Munthe nästan bara vistades sommartid i Sverige och då levde ett förhållandevis ”enkelt” och informellt liv är det främst vardagliga och praktiska fritidsplagg som finns i de egna samlingarna. Men de är av fantastisk kvalitet och prov på förstklassig skräddarkonst.


Utställningen kommer dock att kompletteras av ett antal glamorösa haute couture-kreationer som lånas in från familjens hem i England, Southside House i Wimbledon. Bland annat handlar det om aftonklänningar formgivna av modeikonerna Charles Frederick Worth (ofta kallad haute couturens fader) och Mariano Fortuny.

En av dräkterna som kommer att visas är den på bilderna här. En del fina barnkläder kommer också att plockas fram. Fotografierna togs på Hildasholm i förra veckan. Modellen heter Cecilia Larsson.

Text & foto: Ingemar Blomqvist

Fler texter av Trädgårdsmästare Blomqvist hittar du här:

http://www.dalaliv.se/tradgardsmastareblomqvist.html
.

tisdag 22 april 2014

Rosa, rosa


Promenerade på lunchen och fann detta prydligt parkerade par i pastell utanför Presenta i Leksand - den perfekta butiken så här i presenttider.

Dalaliv - det sköna livet i Dalarna! Vi tipsar om butiker, konst, hantverk, form, design, besöksmål, caféer och boenden med mera... www.dalaliv.se

Vill trycka på paus nu


Måndagskvällen var minst sagt magisk. Tog en promenad med hunden och podcasten Värvet till kvartersstranden där Siljan vilade spegelblank.

.

måndag 21 april 2014

Smygöppning

Vilken dag! Många härliga vänner hälsade på under smygöppningen av min lilla butik idag! Först på plats var Lena och Börje från Lokgården - kolla in den vackra tavlan de gav mig i present. Butiksnamnet tvistar de lärde ännu om - får lov att återkomma om det och öppettiderna inom kort..

Gulor och vitor...

Kunde inte motstå att doppa kameran i svärmors rabatt i påsk.
.