måndag 31 augusti 2015

Saras Smaker: Blåbärsmaräng med limekräm och grädde



"Här kommer ett tips för bakning med blåbär: Lägg blåbär på en ugnsplåt med bakplåtspapper och torka sedan i ugnen på 75 grader i 2 timmar. Låt svalna och förvara i lufttät burk i kylen. Perfekta att sedan att använda i till exempel blåbärsbullar och som i receptet nedan."

10 blåbärsmaränger

2 äggvitor
1 dl socker
1 dl torkade blåbär

Vispa äggvitorna pösigt och tillsätt socker. Vispa till hård maräng. Rör i de torkade blåbären och häll upp marängsmeten i en spritspåse. Spritsa ut 10 cirklar med en diameter på cirka 7 cm på bakplåtsklädd ugnsplåt. Grädda i 100 grader i 1 timme. Ta ut och låt svalna på galler.

Limekräm

2 äggulor
1/2 dl socker
1/2 dl grädde
1 lime, skal + saft
50 gr smör

Vispa ihop äggulor, socker, grädde och limeskal + saft i en kastrull. Sjud upp krämen under ständig vispning. När den börjar tjockna tas kastrullen av plattan. Vispa ned smöret i kastrullen. Häll upp krämen i en skål och låt svalna helt i kylen innan servering. När blåbärsmarängerna serveras breds limekrämen på marängbotten. Därefter toppar du med lite vispad grädde och färska blåbär.

Recept & foto: Sara Nyström

Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html






.